Ábrahám Gyertyános 2009

Vannak olyan találkozások, amelyek meghatározzák énünket. Ritkán futni bele olyan borba, mint Ábrahámék 2009-es Gyertyánosa, mely tökéletes definíciója annak, mit tud adni Tokaj szárazban, az aszún túl.

A szegilongi Gyertyános dűlő keleti fekvésű, délre néző sorokkal, 1,2 hektáros. A pince első igazi bora készült innen, válogatott szüretelésből. 20 %-ban töppedt, botritiszmentes furmint alapanyagból készült, hozamkorlátozás nem volt, de terhelték a szőlőt. Szűretlen.

Vastag anyag, vörösben is ritkán látni ilyen boltozatos lecsorgást a pohár falán. Színe mély, aranyba hajló, illata átható, intenzív, komplexitást ígér.

Ábrahám-Gyertyános-2009

Gyógyfüves, köptetős illattal nyit, aztán kitárulkozik: barack chutney, méz, enyhe oxidáció, amit ilyen boroknál kifejezetten szeretek, kis jázminos virágosság és friss alma. Ezt támogatják a háttérben az ásványok.

Szájban érett lédús vilmoskörtés, ásványosan sós, majd reszelt almás. A savszerkezet nagyon virgonc, friss citrommal, grépfrúttal. Olyan extraktja van, hogy az odavág rendesen. Lecsengése rendkívül hosszú propoliszos, pemetefűcukorkás, mézes.

Azt írják róla, hogy “az admonány bora”, és én ezzel mélységesen egyetértek, főleg, ha ez a bizonyos adomány nekem szól. Fontos, hogy nem szabad fehérborosan behűtve inni, engedni kell, hogy felmelegedjen, akkor engedi ki igazán a zamatokat – nem árt neki a dekanter sem. Nem kapható kereskedelmi forgalomban, ezt az kaphatja, aki lemegy Erdőbényére Ábrahámékhoz: ott meg lehet kóstolni. Éppen ezért pontosan belőtt ára sincs, törzsvásárlóként vagy „baráti áron” 8 ezer körül kóstál, ami nem kevés, viszont egy 200 alatti palackszámos, ilyen élményt adó bornál ez már nem tud árérték kérdés lenni. Éppen ezért ez 5 csillag. Tessék lemenni Bényére!

Minden vélemény számít!