// bejegyzés

Slukk!

Ábrahám Kakasok Furmint 2009

Mokány bor, markáns savakkal, ásványokkal és alma-chutneyval. Nem divatosan könnyű, meg kell vele küzdeni, de megéri.

Jópofa hely az Ábráhám pince Erdőbényén, rusztikus és természet közeli, és ez a borokon is látszik. Kis pincészet, rengeteg kézimunka, odafigyelés, ráfordítás – minimális számú permetezés, rovarirtók és gyomirtók teljes mellőzése, műtrágya helyett termésmennyiség csökkentés. A metszéstől a palackozásig minden kézzel. Családi birtok, amit az új generáció visz tovább. A borok nem divatosan könnyen értelmezhetők, oda kell rájuk figyelni, meg kell őket érteni, meg kell velük birkózni. Markánsak, sokszor kemények, mintha magából a kőből facsarták volna őket.

Ilyen ez a Kakasok is, száraz furmint egy brutál meleg évből, a mádi, Kakas dűlőből. Ez egy dél-délnyugatra telepített teraszos dűlő, közel 30 éves tőkékkel, riolittufás alapon sok zeolittal és obszidián szórással. (Az ilyen helyekre érdemes kimenni némi kincset vadászni…)

Nyitás után azonnal kiderül, hogy nem egy szokványos furmint, gazdag, meleg illat, rengeteg ásvány, fűszer és érett alma-körte. Szájban azonnal nyomulnak a markáns savak, rétegzetten a fűszerek-gyümölcsök, mint egy alma-chutney. Némi oxidációs jegy, de jól áll neki, semmiképp nem túlzó. A korty kitart sokáig, erőteljes nyers birsalmássággal. Sokat kell várni vele, érdemes jóval kóstolás után kitölteni. Egész éjjel állt a pohárban és semmit nem változott, tartja magát testben, lélekben. Mokány egy bor, most szép 3,5 csillag, de lesz ez még több is.

Az Ábrahám pincét is érdemes meglátogatni a Bor, mámor… Bénye fesztiválon, augusztus 12-14.-én – program és részletek itt!

A fesztivál hivatalos oldala

Kapcsolódó:

Ajánljuk:

Észak és Dél fehér 2009
Tamás Pince Csopaki Olaszrizling 2007
Demeter Merlot 2008
Szabó Pincészet Juhfark 2010
Alexander Laible Alte Reben Riesling 2011
Takler Syrah Reserve 2009
Montes Alpha Syrah 2011

Nincs hozzászólás ehhez: “Ábrahám Kakasok Furmint 2009”

Hozzászólás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz!



Legutóbbi hozzászólások

  • malnale: En nemetorszagbol jöttem elöször Somlora,azert, mert nagyon szeretem a bort. Kerdezösködtem utana, hogy...
  • BZoltan: Régi fogadalmam, hogy somlói termelővel kapcsolatban igyekszem csendben maradni, de Tamás esetében ez nehéz....
  • BZoltan: Szerintem kimondottan nagyszerű dolog, hogy a természetesség és a kézművesség nem alternatívái egymásnak,...

Csatlakozz!