// bejegyzés

Slukk!

Ábrahám Kakasok Furmint 2009

Mokány bor, markáns savakkal, ásványokkal és alma-chutneyval. Nem divatosan könnyű, meg kell vele küzdeni, de megéri.

Jópofa hely az Ábráhám pince Erdőbényén, rusztikus és természet közeli, és ez a borokon is látszik. Kis pincészet, rengeteg kézimunka, odafigyelés, ráfordítás – minimális számú permetezés, rovarirtók és gyomirtók teljes mellőzése, műtrágya helyett termésmennyiség csökkentés. A metszéstől a palackozásig minden kézzel. Családi birtok, amit az új generáció visz tovább. A borok nem divatosan könnyen értelmezhetők, oda kell rájuk figyelni, meg kell őket érteni, meg kell velük birkózni. Markánsak, sokszor kemények, mintha magából a kőből facsarták volna őket.

Ilyen ez a Kakasok is, száraz furmint egy brutál meleg évből, a mádi, Kakas dűlőből. Ez egy dél-délnyugatra telepített teraszos dűlő, közel 30 éves tőkékkel, riolittufás alapon sok zeolittal és obszidián szórással. (Az ilyen helyekre érdemes kimenni némi kincset vadászni…)

Nyitás után azonnal kiderül, hogy nem egy szokványos furmint, gazdag, meleg illat, rengeteg ásvány, fűszer és érett alma-körte. Szájban azonnal nyomulnak a markáns savak, rétegzetten a fűszerek-gyümölcsök, mint egy alma-chutney. Némi oxidációs jegy, de jól áll neki, semmiképp nem túlzó. A korty kitart sokáig, erőteljes nyers birsalmássággal. Sokat kell várni vele, érdemes jóval kóstolás után kitölteni. Egész éjjel állt a pohárban és semmit nem változott, tartja magát testben, lélekben. Mokány egy bor, most szép 3,5 csillag, de lesz ez még több is.

Az Ábrahám pincét is érdemes meglátogatni a Bor, mámor… Bénye fesztiválon, augusztus 12-14.-én – program és részletek itt!

A fesztivál hivatalos oldala

Kapcsolódó:

Ajánljuk:

Baronne Guichard St Emilion Grand Cru, 'Delice' 2006
Várvölgy Balatoni Irsai Olivér
Dúzsi Pipe 2011
Csobánc Cooperation Gilgames 2008
Remete Kadarka 2011
Dénes Sághegyi Olaszrizling 2007
Aspall Dry Premier Cru Suffolk Cyder

Nincs hozzászólás ehhez: “Ábrahám Kakasok Furmint 2009”

Hozzászólás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz!



Legutóbbi hozzászólások

  • italosztaly: hozzáteszem hogy ezzel az évjárattal a címke design is megújult, amit szerintem nagyon eltaláltak. az...
  • aquarius: a bornévre kattintva ( a honlapon ) megnyilik a részletes adatlap.. http://www.gdvajra.it/sheet...
  • marha gulas: Újházi fröccs. Amikor kovászos uborka lével készül a fröccs. Analógan az újházi tyúkhúsleveshez.

Csatlakozz!