Az orosz piacnak mutatkoztak be a szekszárdiak

Prémium minőségű boraikat vitték el Oroszországba a szekszárdi borvidék képviselői, akik előbb Moszkvában mutatkoztak be, pénteken pedig a Szentpéterváron szervezett bemutatón ajánlják termékeiket.

Óriási lehetőséget lát az orosz piacban Fritz József – a Fritz borházat működtető borász a távirati irodának nyilatkozott, és elmondta, hogy a moszkvai borbemutatókra hét borház vezetői, tulajdonosai érkeztek Oroszországba, de további három borászat legjobb termékeit is elvitték magukkal. A moszkvai Arany Ősz nemzetközi agráripari kiállításon pedig nemcsak az egész szekszárdi borásztársadalmat, hanem a magyar borászatot is képviselték – mondta.

Fritz József hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy a prémium minőségű borokból nem lehet nagy mennyiséget eladni, hiszen azt elsősorban a szállodák, vinotékák, éttermek rendelik, de ha szükség van rá, akkor több borház összefogva ebből a kategóriából 1-2 millió palackkal is tudna szállítani Oroszországba. Tavaly például családi borgazdaságuk Kínában adott el néhány tízezer palack bort.

Az oroszországi rendezvényeken a Fritz borház mellett az Eszterbauer borászat, Dúzsi Tamás pincészete, a Bodri pincészet, a Heimann pincészet, a Mészáros Pál borház és pince, a Takler pince és a Vesztergombi pince borait ismerhette meg a szakma és a nagyközönség.

Vesztergombi Csaba is egyetértett azzal, hogy Oroszországban a magas minőségű borokkal tudnak versenybe szállni a világ leghíresebb bortermelő országaival. Eszterbauer János szerint az utóbbi 10-15 évben Oroszországban végbement gazdasági fejlődés eredményeként olyan vásárlóerő alakult ki, amely nagy lehetőségeket teremtett a magyar borkereskedelem számára is.

Minden vélemény számít!