Bodegas Neo Sentido 2009 Ribera del Duero DOC

Többedszerre kóstolom a Bodegas Neo Sentido 2009-est, az egyik elérhető árú spanyol kedvencemet és végre arra is rá tudtam venni magam, hogy leírjam, mert eddig “csak” élveztem a gyorsan ürülő palackokat.

35 mázsa per hektár, hatvan évnél idősebb tőkék, tiszta tempranillo, azon belül tinta del pais. (A spanyoloknál rengeteg klónt különböztetnek meg és az egyes vidékek nagyon büszkék is rá, pl. cencibel tinta de madrid, tinta roriz, jacibiera, aragonez, verdiell, stb.) Nyolc hónapot töltött nagyrészt francia, kisebb részben amerikai hordókban.

Ez az a vörös, ami igazán fekszik nekem. Animális (kicsit talán túlságosan is), földes, meszesen ásványos, vörös gyümölcsös rafinéria az illat, meghintve valami keleti teakeverékkel. Szájban remek arányok, erdei gyümölcsök, bőr, szilva, csoki, sima felület. Bársonyos tanninok a kortyközépben, halkuló, de még stabil savak végig. Az alkohol kicsit kilóg, de ezt elnézem neki. Gyümölcsös finis, sok egzotikus fűszerrel.

Itthon a Vino Castillo borház forgalmazza, a palackot a tulajdonostól kaptam névnapomra. Részrehajlás nélkül is 88-90 pont, vastagon megéri a 3500 Forintos árát, azaz nálunk 4,5 csillag. Nagyon várom a következő évjáratot.

Minden vélemény számít!