Borkút Ökogazdaság Szürkebarát 2007

Borostyánba hajló, izgalmas bor ez. Érezni benne almakompótot, birset, gyógynövényeket, botritiszt, ásványokat és aszalt gyümölcsöket.

A múltkor már került a poharamba ettől a kis manufakturális pincétől szürkebarát. Itt lehet azt a kóstolójegyzetet elolvasni. Na, hát erre a borra gondoltam, amikor azt írtam akkor, hogy ilyen terület és ilyen odafigyelés jobb években sokkal többet tud.

Izgalmas, koncentrált, rétegzett bor ez, sok ásvánnyal, aszalt gyümölcsös jeggyel, botritiszes jelleggel. Színe egészen borostyánba hajlik, Illatában kompótos alma, birsbefőtt, gyógynövények, botritisz, aszalt datolya váltja egymást. Szájban ugyanezeket érezni rögtön, plusz ásványokat. A savak beépültek, az alkohol nem zavaró, de érzetben kicsit több a másik borénál, melegebb év volt. A finisben pedig sokáig érezni még az aszalt gyümölcsöket, az édes datolyát, némi fügés jelleget és a gyógynövényeket.

Semmiképpen nem divatos vagy fiatalos bor, ellenben nagyon jól el lehet csócsálni egy ilyen télire sikeredett napon. A Borkút Ögogazdaságra is érdemes odafigyelni. Simán 4 csillag.

Minden vélemény számít!