Borkút Szent György-hegyi Szürkebarát 2010

Hagyományos vonalon mozgó, kistermelői szürkebarát ez, egy Szent György-hegyi ökogazdaságból. Nem volt túl kegyes a 2010-es év, ez nyomot is hagyott a boron, ami ettől függetlenül nem lett rossz.

Bioborról van szó, Kovács Tibor ökogazdaságáról. Alacsony volumenben, kézműves módszerekkel dolgoznak, ez a bor is 0,3 hektárról készült.

Reszelt almás, diós, gyógynövényes és ásványos illat – az alaptalaj vulkanikus, bazaltmálladék. Érezni rajta az oxidációt és a hordós érlelést, de a fa itt nem a modern vanília-kókusz vonalon jelenik meg. Nem zavaró az oxidáció, de egyértelműen jelen van, aki erre háklis, annak nem fog tetszeni.

Szájba véve azonnal érezni a markáns savgerincet, ami uralkodik a boron, de nem kellemetlen. Friss zöldalmát érezni gyümölcsben és grépfrútot, fanyar jegyeket, aztán érett birsalmát. Szájban is visszaköszön a gyógynövényes vonal, kiegészülve némi teával. Alapvetően nem rossz bor, kicsit a hagyományos-rusztikus vonalon mozog, de hibája nincs. Kicsit nagyobb test, szélesebb ízspektrum jól állna neki. Erénye viszont a diszkrét alkohol. Ebből ítélve, jobb évben sokkal többet adhat ez a szürkebarát ültetvény és ez a pince. 3 csillag.

Minden vélemény számít!