Bukolyi Családi Birtok Kisfiam Cuvée 2011

Biztosan mindenkit érdekel, hogy mit kezdett magával a Bukolyi család, miután útjaik a Gróf Buttlerrel elváltak. A stafétát Marcell vette át, a 2011-es lesz a „Bukolyi Családi Birtok” első hivatalos évjárata.

A kékfrankos és cabernet franc mellett további vörösborok kerülnek majd a polcokra, de ebből az évjáratból rajnai rizlinget, traminit, chardonnay-t és egy késői szüretelésű, édes leánykát is lepalackoztak. Választásom a „Kisfiam” nevű házasításra esett, ami a legolcsóbb – belépő szint – a pince vöröseihez: kékfrankos, merlot és cabernet franc került a palackba, ismeretlen arányban.

Igényes, merített papír címke, korrekt tipográfia, a hagyománynak megfelelően Braille-írás is szerepel a palackon. Fiatalos, rubin színképpel mutatkozik be (ebben nyilván a kékfrankos is szerepet játszik). Illata moderált, hűvös fűszerességgel, pici lakkal és szederrel (Lakk? Nézem is a palackot, huh, alc. 15%). Egy réteggel többet vártam, de tiszta munka, frankos-dominancia, franc-gyümölccsel festve. A korty bőséges, kissé tapadós, de valamiért mégis passzoló tanninra, szép savháttérre épít.

Az aromatika is hűvös, szedres, szilvás, konyakos és szegfűszeges, talán egy csipetnyi ásványosság is bujkál benne. A test nem nagy, a lecsengés viszont a vártnál hosszabb és ugye bármit teszel, ügyelj a végére, az összbenyomást ez jelentősen emeli. Nem túl komplex, de kifejező bor, stabil alapnak tartom. A harmónia fennáll, az egyensúlyt az alkohol kissé elviszi, de ennyiért soha rosszabbat. A bort a Radovinben vettem, ott 1990 Ft, ezzel ár-érték aránya 4 csillag.

Minden vélemény számít!