Demeter lett az év Junibora

A Junibor, fiatal borászok közössége szavazatainak alapján idén Demeter Endre Tokaji Furmintja lett az év bora. A Junibor 2011. szeptember 2-án, Etyeken tartotta meg szokásos éves borkóstolóját, ahol maguk a borok készítői szavaztak az általuk legkiemelkedőbbnek tartott borra.

A JuniWine címet kapó, 2009-es évjáratú Tokaji Furmintot egy családi pincészet, a Demetervin készítette el. Árvay Angelika, a Junibor elnöke elmondta: „Az új generációs borász egyesület évente rendez tagjainak és a fiatal borfogyasztó közönségnek legfrissebb boraiból bemutatót Etyeken, a Rókusfalvy Teraszon. A vendégek a nyárzáró eseményen széleskörű merítést kapnak a minőségi magyar borok világából, a borászok pedig egymással is találkoznak. A fiatal borászok szavazatai alapján egy bor a JuniWine címet viselheti.”

Az idei JuniWine Mádról származik, a fiatal borászok szerint a termőhely adottságait fejezi ki. A vulkáni talaj adta karaktert a korlátozott terhelés és a kíméletes feldolgozás segíti. A hagyományos borkészítés elemei, azaz a kézi prés, a spontán erjesztés és zempléni hordók használata tovább fokozzák a helyi jelleget. Demeter Endre élete legnagyobb sikerének tartja a címet, véleménye szerint, fiatal borászként ez egy különösen fontos szakmai elismerés. Megtisztelőnek nevezte, hogy a méltán híres borászok köre az ő borát ítélte az év legjobbjának. (Demeter Endre különben saját blogot vezet, itt érhető el.)

A díjat három éve alapították. A két korábbi győztes az egri Bolyki János és az etyeki Hernyák Tamás volt.

A Juniborról

A Junibor fiatal borászok közössége, amelynek célja a szakmai fejlődés, a szakoktatás gyakorlati oldalának segítése, valamint a saját generációjuk megszólítása a jó bor nevében. Az egyesület tagjai:

Árvay Angelika

Bolyki János

Bukolyi Marcell

Demeter Endre

Frittmann Péter

ifj. Gál Tibor

Gál Péter

Gere Andrea

Gere Viktória

Gere Zsolt

ifj. Franz Weninger

Hernyák Tomi

Jekl Flóra

Dúzsi Tamás

Figula Miály

ifj. Heimann Zoltán

ifj.Kamocsay Ákos

Kiss Gábor

Konyári Dániel

Miklós Csabi

Prácser Hajnalka

Sebestyén Csaba és Csilla

ifj. Szepsy István

Takler András

Vesztergombi Csaba

Wille-Baumkauff Stefan.

Hozzászólások

Minden vélemény számít!