Doktorok borai

2011 áprilisában a Semmelweis Egyetem másodszor rendezte meg saját borversenyét. Kántorbandival én is meghívást kaptam a zsűribe, ő könnyebb vöröseket elemzett, én komoly fehérekkel küzdöttem.

Na azért nem volt ez olyan nagy küzdelem, mert remek volt a felhozatal (ahogy tavaly is) és szerencsére nehéz volt a végső döntés. A verseny célja amúgy is az volt, hogy az egyetem presztízséhez méltó borok kerüljenek kiválasztásra – ez biztosan sikerült. Hat kategóriában lett meghirdetve a verseny, a győztesek egy évig viselhetik a „Semmelweis Egyetem bora 2011” címet (a képen a kitüntetés már látható a nyertesek palackjain).

Először is lássuk az eredményeket. A „rendezvény” kategória fehér győztese a Tornai Pincészet Nagy-Somlói 2007-es házasítása, vörösben Lisiczáék 2008-as Cabernet Franc-ja, rozéban pedig a Cousin-Vin Pincészet „Szívesen” fantázianevű bora vitte a prímet (nemrégiben voltam a Decanter rozétesztjén, ott is meglepően jól szerepelt ez a számomra relatíve ismeretlen pince). A „presztízs” kategória díjazottja (micsoda öröm, egy újabb somlói!) Spiegelberg Stefán Juhfarkja 2009-ből, vörösben Taklerék Cabernet Franc Reserve bora 2007-ből, desszertben pedig a Béres Szőlőbirtok és Pincészet: Vitis Tokajensis 5 puttonyos aszúja (hihetetlen hossz, remek arányok, friss és tartalmas, lehengerlő, de légies aszú). Rektori különdíjban részesült a Barta Pincészet Öreg Király Dűlő Furmint Muskotály (2008) házasítása.

Én a presztízs fehér bizottságban kóstoltam, nagyon klassz volt a 2. és a 3. helyezett is. Bár mindkettő chardonnnay, egyik sem szólt a fajtáról, sokkal inkább a termőhelyről, a Maurusban pedig olyan intenzív ásványosság mutatkozott, hogy elsőre Somlót vízionáltunk. Az édesek között repkedtek a 90 feletti pontok, nehéz volt magasra jutni: leginkább az apró részletekben különböző arányokat, jó struktúrát, sav-cukor egyensúlyt lehetett fejtegetni, de fantasztikus mezőny volt.

Elismerő oklevelet kaptak minden kategóriában a második és harmadik helyezettek, őket se feledjük. Rendezvény fehérborok kategóriája: Béres Szőlőbirtok és Pincészet: Naparany (2008) és Maurus Pince Rajnai Riesling (2007). Rendezvény vörösborok kategóriája: Bősz Adrián Kékfrankos (2008) (szép rajnait adott be a presztízs fehérekhez is) és Vylyan: Ördög (2008) (újra jó vétel). Presztízs fehérborok kategóriája Maurus Rejtelem Chardonnay (2007) és Szászi Endre Lesencetomaji Chardonnay (2009) (ez utóbbi mondhatni best buy). Presztízs vörösborok kategóriája: Günzer Tamás Mátyás Reserve (2007) és Maul Pincészet Lator Virgo (2009). Desszertborok kategóriája: Barta Pincészet: Öreg Király Dűlő Furmint Muskotály (2008) (a legszebb kései amit mostanában szerencsém volt kóstolni, 106 gramm cukorral) és Disznókő Tokaji 5 puttonyos aszú (2007). Rozéban még Bolyki és Benedek kapott elismerést, mindkettő kékfrankos alapon.

Úgy gondolom a fenti listából bármit – akár vakon is – merek ajánlani, ami azt is jelenti számomra, hogy ez nem csak egy újabb plecsni lesz az üvegeken, hanem valóban az egyetemhez méltó hagyomány és hagyományosan magas színvonalú borszelekció.. Mondhatni „jövőre veletek ugyanitt”.

Minden vélemény számít!