Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj 2016

Az egri és szekszárdi borászok újra elhozzák Budapestre a legjobb Bikavéreket, így megint egy izgalmas, ám barátságos vetélkedésnek lehetünk a résztvevői.  

Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kóstolójára 2016. február 26-án a Corinthia Hotel Budapest báltermében kerül sor. A helyszínen több, mint huszonöt termelő borait lehet végigkóstolni és összehasonlítani a termőhelyeket, borkészítési stílusokat és évjáratokat.

bikaver_parbaj_logo

Az egri és a szekszárdi bikavérek karakterükben eltérnek egymástól, hiszen az egyik egy északi, a másik egy déli fekvésű borvidékről származik. Közös azonban bennük, hogy a vörös házasítás alapját mindkét borvidéken a kékfrankos jelenti. Hogy ez mennyiben érezhető a borokban, arról a borkedvelők személyesen is meggyőződhetnek az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj Budapesten megrendezett kóstolóján.

Nem kizárólag a borászok döntenek arról, mely szőlőfajták kerüljenek a bikavérekbe, az adott borvidékre vonatkozó szabályozást is figyelembe kell venniük. Mind az egri, mind a szekszárdi előírások egységesek abban a tekintetben, hogy a bikavér alapját a kékfrankosnak kell adnia. Hogy ez miért fontos, arról Mészáros Gabriella borismereti szaktanár így nyilatkozott: „A termőhelyi adottságokból fakadó egyediséget leginkább olyan fajtákon keresztül lehet bemutatni, amelyek önmagukban is egyéniségek, de hagyják érvényesülni az őket körülölelő klímát, talajt, összességében a természeti környezetet is. A kékfrankos erre tökéletesen alkalmas, hiszen szép savai, gyümölcsössége, jó szerkezete mindezt garantálja. Persze nagy borok készítéséhez megfelelő kezekre is szükség van – ami a kékfrankoson is túlmutat.”

A bikavér a komoly vörösborok mezőnyében pont a kékfrankosalap miatt az elegánsabb iskolához tartozik, és e tulajdonságának megfelelően érdemes ételekkel társítani. Horkay András, a Central European Wine Institute igazgatója, oktatója a következő tippekkel szolgál a bor- és ételpárosítás kapcsán: „A bikavérek élénk savtartalmuk miatt a zsírosabb ételek, fűszeres aromatikájuk okán pedig az enyhén pikáns fogások mellé is jó választásnak bizonyulnak, így a tradicionális magyar konyha receptjei közül sok magától értetődően felmerül. A sertésszűzön, a borjúpörköltön, a borsos fűszerezésű tokányokon túl akár egy tartalmasabb szárnyasfogás, például kacsa- vagy libacomb mellé is ajánlhatóak.”

A kiállító borászok listája
Egri borvidék

Besenyei Borház
Bolyki Pincészet
Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete
Gál Lajos Pincészete
Gál Tibor Pincészet
Gróf Buttler Borászat
Hagymási Pincészet
Juhász Testvérek Pincészete
Petrény Borászat
St. Andrea Szőlőbirtok
Tarjányi Pincészet
Thummerer Pince

Szekszárdi borvidék

Bodri Pincészet
Eszterbauer Borászat
Fritz Borház
Heimann Családi Birtok
Lajvér Borház
Merfelsz Pincészet
Mészáros Borház
Németh János Pincészet
Schieber Pincészet
Sebestyén Pince
Takler Borbirtok
Tüske Pince
Twickel Szőlőbirtok
Vida Családi Borbirtok

További információk: www.bikaver-parbaj.hu

Érdekességek, aktualitások a bikavérről: https://www.facebook.com/bikaverujratoltve/

Az esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/1550044371988845/

Minden vélemény számít!