Egerszóláti Olaszrizling 2009

Jó példát mutatott összefogásból öt egri borász: összedobták öt dűlő olaszrizlingjét és ebből lett ez a bor. Tekinthetjük nyugodtan marketingbornak. Nagyon jó marketingbornak.

Hagymási József, Gál Lajos, Lőrincz György, Rabóczky Attila és Sike Tamás közös bora ez, amit a 2010-es év tiszteletére készítettek. Ez az év A bor éve Egerben, így született a döntés, hogy megmutassák: a borvidék a fehérborok terén is tud kimagasló minőséget produkálni. Mindannyiuknak van szőleje az egerszóláti határban, így kézenfekvő volt a választás a fajtára. Közel húsz dűlőszelektált mintából válogatták ki a legjobbakat, amelyeket végül összeházasítottak.

Lőrincz és Rabóczky a Boldogságos-, Sike a Szarvas-, Gál a Kántor tag-, Hagymási pedig a Rózsás-dűlő borát adta bele az Egerszóláti Olaszrizlingbe, amelyből összesen 2010 palack készült.

Lendületes és friss bor ez, izgalmas harmóniával a kamillás-kalmopirines olaszrizlingesség, a friss citrusos gyümölcsös és az érett almás, néha őszibarackbefőttes jegyek között. Illatban-ízben kedves fűszeresség is jön, a test a közepes fölött kicsivel, ehhez illenek a roppanós savak és a szájban érezhető kerekség, a lecsengés is szép. Sikerült ez a bor, nekem csak az alkohol lóg ki fölfelé némileg, ill. a címkén lehetett volna még gondolkodni kicsit. De így is megérdemli a 4 csillagot.

Minden vélemény számít!