Borral a szívinfarktus ellen

Egy izgalmas és vitákat kavaró új tanulmány szerint napi egy palack bor elfogyasztása radikálisan csökkenti a szívinfarktus esélyét. A tanulmány a Heart orvosi szaklapban jelent meg, és azt taglalja, hogy csökken a szívkoszorúér-betegség (CHD) esélye.

A tanulmány írója, Dr. Larraitz Arriola, kutatásai szerint a CHD (coronary heart disease – szívkoszorúér-betegség) kialakulásának esélyét 50 százalékkal csökkentette az, ha valaki akár egy palack vörösbort fogyaszt naponta, tudósít a Decanter.

Ahogy a borravaló.hu is már többször beszámolt róla, ez nem az első eset, hogy a borfogyasztás, és főként a vörösboroké az egészségügyi kutatások központjába kerül. 2003-ban a swindoni Great Western Hospital orvosa, Dr. William McCrea került a brit sajtó érdeklődésének központjába, mert 400 szívbetegségben szenvedő betegének két évre vörösbor fogyasztást írt fel. A vörösborban található nagy polifenol, antioxidáns (pl. resveratrol sejtregeneráló) tartalom miatt sokan kutatják jótékony hatását.

A brit népegészségügyi intézet vezetője, Alan Maryon-Davis figyelmeztetett arra, hogy az új tanulmány nem felkérés egy tangóra, és nem mentség az ivásra. Lehet, hogy segítünk ezzel a szívünkön, de közben kárt teszünk a májunkban és az agyunkban, mondta. A legfontosabb a mértékletesség, tette hozzá.

Hozzászólások

 1. Rebell mondta

  Magam is borrajongó vagyok, de napi egy üveg bor (7dl) már nyakig csücsül az alkoholizmus fogalmában. Ilyen mértékű rendszeres fogyasztásra csak az lehet mentség, ha az illető valamilyen formában magából a borból él. Akkor is számolni kell a hosszú távú hatásokkal. Kár azzal mentegetni magunkat, hogy mi leszünk a kivételek. Ritka genetikai adottság kell a lassan, de biztosan elhatalmasodó hatások elkerüléséhez. Az orvosi élettan keretében külön felhívják a medikusok figyelmét arra, hogy sokkal kímélőbb ritkán nagyon berúgni, mint gyakran akár kevéssel túllépni a napi kismértékű borfogyasztást. Ugyanis az alkohol bontó enzimek szintje meg tud nőni egy-egy akut behatás hatására, de folyamatosan ez a hatás nem tartható fenn. Ez meg is látszik az orvostanhallgatók viselkedésén a tanulmányaik alatt. ;o) Ennyit a hátulütőkről.

  Az hogy a vörösbor (és kifejezetten az) védő hatást gyakorol az érrendszerre, már régóta köztudott. Egyrészt empirikus (tapasztalati) alapon művelik ezt a mediterrán régióban – amire az oliva olaj jelenléte is rásegít -, másrészt számtalan tanulmány jelent meg ezen a téren az utóbbi évtizedekben. Az említett összetevőkön kívül a vörös-szőlőben is jelen van a leggyakoribb antioxidánsként számontartott flavonoid. Ez minden pirosbogyós gyümölcsben megtalálható. Az antioxidánsok működése egyszerű. Fizikából mindannyian emlékezhetünk rá, hogy az egyes anyagokat azért látjuk színesnek, mert a látható fénytartományban lévő fotonokkal magasabb energia szintekre gerjeszthetőek az anyagot felépítő molekulák elektronjai. Ugyanezen az elven nyelik el ezek a „hasznos színanyagok” a szervezetben keletkező szuperoxidok felesleges elektronjait is. Ezek az instabil harapós gyökök rendkívül reaktívak. Bármivel reakcióba lépnek, amivel éppen szembetalálják magukat, ugyanis minden áron meg akarnak szabadulni a fölös elektronjuktól. A borban található antioxidánsok pedig feláldozzák magukat azért, hogy a szuperoxidok ne valamilyen fontosabb molekulát cibáljanak meg. Hát ezen az egyszerű elven véd a mérsékelt borfogyasztás.

  Az érrendszer védelme pedig azért kiemelt, mert az érfal sérülésének helyén (amit pl. egy reaktív szuperoxid-gyök okoz) kezdődik el az erek meszesedése. Szóval kevesebb szabadgyök, kisebb esély a zsírlerakódásra, az erek beszűkülésére. Innen mindenki tudja folytatni…

 2. KaberNet mondta

  Rebell, magam is így gondolom, mármint a egy palack/nap az kemény. A többit pedig érdeklődve olvastam, nagyon kösz! A pálinkával mi a helyzet? Mintha a The Lancet foglalkozott volna az élettani hatásaival, mármint jótékony értelemben. Erről tudsz?

 3. StevieKraft mondta

  Azert az sem mindegy, hogy milyen vorosborrol van szo. Minosegi, persze, lorevel ne jatsszunk. Az altalam hallott eloadason (LIWSF 2009) azt a teruletet vizsgaltak elsosorban, ahonnan az egesz francia paradoxon ugy kiindult a `70-es evekben. Amit biztosan tudni lehet, hogy a bornak legyen irtozatosan magas rezveratrol tartalom, es magas szinanyag tartalom – altalaban “csak” a tanninok meglete ehhez meg nem eleg. Viszont az alkoholtartalom meg mindekozben legyen minel alacsonyabb, a korabban altalatok mar emlitett egyeb elettani kockazatok miatt (=>alkoholistava valni a nagy egeszsegvedelemben). Ergo, egy nagyseggu, 15%os mindemellett akar zold tanninokat is tartalmazo voros nem biztos, hogy az igaz ut az udvozuleshez, mig egy alacsonyabb alkoholtartalmu, vekonyabb – de a megfelelo tannin-koktellal biro vorosbor az jo lehet (az eloadasban olyan francia del-nyugati fajtakkal dobaloztak, mint a negrette, vagy a malbec, tannat)

 4. Rebell mondta

  KaberNet, nem nagyon tudom elképzelni a pálinka hosszútávú kedvező élettani hatásait. A pálinka jó fertőtlenítésre (öblögetve), vérbőséget fokozza – aperitfként is ezért használatos -, bizonyos rosszulléti állapotokat megelőzhet (tengeribetegség) – de egyáltalán nem mindenkinél válik ez a terápia be! -, ám ezek mind aktuális hatások. Az igazán magas alkoholtartalmú készítményeket kifejezetten tartósításra használják. Csak, hogy ezen tartósításoknál nem szempont az, hogy életben is maradjon a tartósításra szánt anyag. Szóval inkább a formaliba úszkáló preparátumokra kezd el hasonlítani az illető, ahelyett, hogy az örökké fiatalnak maradni hatást váltaná ki. Azt egyébként is csak lélekben érhetjük el. Ennyi elég is szerintem. Nem is az egészségügyi hatásai miatt fogyasztjuk a töményebb italokat, hanem kifejezetten élvezeti szándékkal. Sajna az említett cikket nem olvastam. Az biztos, hogy a bor élettani hatásait tekintve a tömények felett áll.

Minden vélemény számít!