Egyedülálló tokaji borok árverése

Évente ismétlődő esemény veszi kezdetét a háromnapos Tokaji Tavasz rendezvénysorozaton, 2013. április 27-én. Az első Tokaji Borárverés keretében a Tokaji Borlovagrend egyedülálló tételeket tesz elérhetővé.

Ez az egyediség azt jelenti, hogy a gönci hordónyi mennyiséget alig meghaladó tételek nagy többsége még jelenleg is hordóban érlelődve várja gazdáját, és csak az árverést nem sokkal megelőzően, vagy az azt követő egy éven belül kerül lepalackozásra éppen gönci hordónyi, tehát 136 literes mennyiségben.

Ez szárazboroknál 182, édes borok esetében 272, míg a mindössze 10 literes tételben felkínált különleges eszenciáknál 27 darab számozott, a Tokaji Borlovagrend saját címkéjével ellátott palackot jelent majd. Az eseményről a Decanter is beszámolt.

A vár lovagtermében 19 kiemelkedő termelő 22 páratlan tétele kerül a licitálást vezető Winkler Nóra kalapácsa alá; ezek mindegyikét Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, valamint Ronn R. Wiegand világhírű Master of Wine és Master Sommelier mutatja be a jelenlévő közönségnek. A katalógus itt látható.

A Borlovagrend a leütési árból őt megillető 40% egy meghatározó részét a tokaj-hegyaljai világörökségi kultúrtáj megőrzését, fejlődését szolgáló beruházások támogatására fordítja.

A Tokaji Borlovagrend

A 2012. májusi döntés nyomán újjáalakult és augusztus végén hivatalosan bejegyzett Tokaji Borlovagrend Egyesület a tokaji szerelemeseit, értőit, illetve termelőit mintegy zárt klubként összefogó és fő céljául a tokaji bor marketingjét maga elé tűző szervezetként folytatja munkáját, s ebben a szokásos borlovagrendi működési modellektől alapvetően eltér. Ennek egyik jele az is, hogy a hagyományos viselet helyett a tagsági státuszt immár egy, a tokaji aszú színére emlékeztető, az egyesület logójával ellátott aranysárga sál jelképezi.

Az alapítótag-felvételi folyamat 2012. december eleji lezártával az alapító tagság közel százfősre bővült.

Minden vélemény számít!