El Viajero – Az utazók koktélja

Akik szeretnek utazni és szeretik az egyedi koktélokat, ők inspirálták az „El Viajero”-t, amellyel a fiatal bártender, Schök Norbert akár a Bacardí Legacy Cocktail Competition-t is megnyerheti.

A koktélok világa engem még nem nagyon tudott behúzni eddig, bár bevallom egy kicsit tudatos is ez a távolmaradás. Egyszerűen már nem lenne arra energiám, hogy ezt a rengetegféle italt kipróbáljam és belemerüljek a koktélok igencsak színes és széles világába. A ma már hagyományosnak számító Cosmopolitan és Mojito nem igazán kelti fel az érdeklődésemet, akkor már inkább legyen valami egyedi, érdekes és izgalmas kreáció a poharamban. Legutóbb a stockholmi Icebar-ban kapott, jégpohárban felszolgált pirosbogyós gyümölcslével körített vodka tudott izgalomba hozni, bár biztos vagyok abban, hogy a hely többet tett ehhez hozzá, mint maga az ital. Mindezek fényében örültem, amikor felhívták a figyelmemet a Bacardí  Legacy Cocktail Competition magyarországi válogatóján induló és döntőbe jutó Schök Norbert koktéljára.

IMG_2864

A Bacardí Legacy Cocktail Competition a világ egyik legrangosabb versenye, amelyet 2008-tól rendeznek meg. A tavalyi döntőn már 34 ország bártenderei mutatták be az italukat a zsűri előtt. A cél mindig egy olyan koktél létrehozása, amelyet a világ bármely részén könnyen elkészíthetnek és a Bacardí örökség részévé válhat. A versenyzőknek közel három hónap áll rendelkezésükre, hogy az általuk megalkotott italt népszerűsítsék és minél több emberrel ismertessék meg. A versenysorozat történetében most először hazánk is részt vesz a megmérettetésen és a hat magyarországi döntős közül a legjobb képviselheti az országot az áprilisi San Franciscó-i döntőn.

Az egyik magyar döntős Schök Norbert, – aki jelenleg a Four Seasons Hotel Gresham Palace-ban lévő Kollázs Brasserie & Bar bártendere – az „El Viajero”, azaz „Az utazó” névre hallgató koktéllal nevezett a versenyre.

A koktél összetevői:

  • 40 ml Bacardí Carta Blanca
  • 15 ml Pedro Ximénez Sherry
  • 10 ml limelé
  • 50 ml kókuszvíz
  • 1 öntet chocolate bitter

IMG_2863

Hogy mi inspirálta a koktélt és az elnevezést?

Norbi szerint „kevés olyan ember van, aki nem utazott, még kevesebb, aki nem szeret az utazásairól beszélni, ezért ez akár egy beszélgetés elindítója is lehet a vendégünkkel”. A Bacardí család is nagy utazó, hiszen Spanyolországból érkeztek Kubába, amit aztán Puerto Ricó-ra kellett cserélniük, ez lett a cég központja, emellett számos országban létesítettek lepárlókat és palackozó üzemeket.

Személyes élményei is kötődnek az utazáshoz, élt már Írországban és Spanyolországban is, dolgozott különböző rendezvényeken Lengyelországban, Németországban, Olaszországban, Görögországban, Angliában. Még hosszabb lenne a lista, ha a versenyek és szakmai utak alatt meglátogatott országokat is hozzátennénk.

Az egyik összetevő, a kókuszvíz is egy olyan termésnek a leve, ami nagy utazó hírében áll. A kókuszpálma termése akár 3 hónapig is csírázóképes és akár több ezer kilométert is meg tud tenni a tengeren. Előfordult, hogy még Norvégia partjainál is találtak kókuszdiót. A Bacardí cég még az első kubai lepárlójuk mellé ültette a mára már legendássá vált pálmafájukat, ami az “El Coco” névre hallgatott és földrengést, tűzvészt is túlélt. Az a mondás járta, hogy amíg az El Coco él, addig a Bacardí családnak is sikerei lesznek Kubában. Ez így is lett, hiszen mikor a család elhagyta Kubát a fa elpusztult. Azóta az összes létesítményük mellé ültetnek egy pálmafát, ezzel is emlékezve a szülőföldjükre, az őseikre és az első lepárlóra.

cue-point-slide-1

A verseny apropóján Norbi nem csak a saját italát szeretné népszerűsíteni, hanem az italfogyasztási kultúrát erősíteni és a jó koktélokat készítő bárokat is megismertetni a magyar fogyasztókkal. Éppen ezért – összekapcsolva az “utazó” érzéssel – találta ki, hogy készít egy útlevelet, amit az italok mellé adnak azok a bártenderek, akik elkészítik az El Viajero-t, és minden helyen lepecsételik, ahol a vendég ezt választja. Végül az az 50 ember, aki a legtöbb pecsétet gyűjtötte össze, meghívást nyer egy zártkörű “El Viajero” bulira. Azért ez nem hangzik rosszul!

Minden vélemény számít!