Legyünk büszkék a furmintra!

furmint_1

Február közeledtével egyre több szó esik erről a szőlőfajtáról, a legtöbben mégsem tudnak róla sokat, pedig érdemes jobban megismerni, mert olyan kincsről van szó, ami egy komoly nemzetközi mezőnyben és a csúcsgasztronómiában is megállja a helyét.

Tokaj Kikelet sor

16009729_10158003620880526_1939021523_o

Még decemberben merült fel az ötlet, hogy csináljunk egy kóstolót a tarcali Tokaj Kikelet Pince aktuális boraiból, a pezsgőtől a száraz hárslevelűkön, furmintokon át, egészen az édesborokig.

Disznókő aszú karácsonyi recepttel

fotó

Az idei ünnepekkor is van #KoccintsAszuval, és én már most megkezdtem a tesztelést. A Disznókő 2008-as 5 Puttonyos Tokaji Aszúját nyitottam ki és mivel az ünnepekhez sütemény is jár, mindjárt egy receptet is kipróbáltam hozzá.

Lenkey 2006 – évjárat bemutató

IMG_8752

Kevés olyan pincészetet tudnék mondani, akinek a 2006-os évjárat bemutatója kapcsán nem rettennék meg. Lenkey Géza ilyen. Miközben a 2007-es, 2008-as és 2009-es palackok már kint vannak, ő úgy gondolta, a 2006-osoknak csak most jött el az idejük.

‘Petrányi 15′ – Birtok a Balaton felett

15094900_10154146187182507_2623532426494256446_n

A Petrányi család elsődlegesen a vitorlázás szálaival kötődik már évtizedek óta Csopakhoz. Első nyaralójukat a Balaton-parthoz közel vették, aztán Petrányi István és felesége Piroska, az ezredforduló táján egy napsütéses, nyári napon véletlen-szülte, spontán sétát tett fenn, a Szitahegyen. „Ide szőlőbirtok kell.” – határozták el.