Ha csak egy borárverésen licitálsz idén, akkor ez legyen az

Április 24-26 között Sárospatakon rendezik, immár harmadik alkalommal a Nagy Tokaji Borárverést. Eddig csak műkincs aukción voltam, – akkor egy tükörrel lettem gazdagabb – de az valószínűleg semmi ahhoz képest, hogy itt egy hordó bort is megvásárolhat az ember.

A Tokaji Borlovagrend az aukció mellett azoknak is színes programot kínál a hétvégére, akik nem szeretnének licitálni, vagy most még nem tudják, hogy igenis szeretnének. Az első napon nosztalgia vonat indul Budapestről, amin a tokaji dűlőkről tart előadást dr. Nagymarosy András, megérkezés után pedig személyesen is felkereshetők a szőlőterületeket a borászok vezetésével. Este borkóstolóval egybekötött vacsorát tartanak a Disznókő Szőlőbirtokon. A sárospataki Rákóczi várban rendezik másnap magát az aukciót, itt az érdeklődők végigkóstolhatják az árverési tételeket, és persze a helyi gasztronómia is fontos szerepet játszik, az Anyukám mondta étterem kínál piknik ebédet. Az esemény után borlovag avatás, gálavacsora és bál következik, mindez a mádi Gusteau Udvarban. Vasárnap a hazautazás előtt az árverésen szereplő borászatokat lehet meglátogatni.

Mivel a Tokaj Grand kóstolón tartott sajtótájékoztatón az előző évek tételeiből mutattak be, nem tudok tippeket adni, hogy melyikre lesz célszerű lecsapni, de hát akkorát igazán nem lehet tévedni a tokaji top termelők top boraival. A bevétel egy részéből a szervezők tokaji borvidéket támogatják.

Kikelet Pince, Váti Hárslevelű 2012

Nagyon szép mézes-édesfűszeres illattal nyit, birs, virágosság, ásvány, grapefruit. Behízelgő, friss és elegáns, szép savgerinccel a meleg évjárat ellenére, amire legfeljebb a kicsit emelkedettebb alkohol utal, de egyáltalán nem zavaróan.

Füleky Pincészet, Király Furmint 2012

Szikárabbnak indul, nagyon ásványos, citrus, kis sósság, visszafogottabb körtés gyümölcsösség, jobban érezhetőek a hordófűszerek. Lágyabbak a savak, érezni az alkoholt, de nem nehézkes.

Samuel Tinon, Szent Tamás Furmint 2013

Birs, alma, édesfűszer, sós-ásványosság, kis méz, citrusok. Friss, üde, élénk savakkal, vibráló és lendületes. Szép évjárat szép bora, karcsúnak tűnik, de hosszú a lecsengése és biztos vagyok benne, hogy az évekkel csak egyre jobb lesz.

Szepsy Pincészet, Nyúlászó Furmint 2013

Füst, vanília, kis édesség, almás-körtés gyümölcsösség, sárgabarack, só és ásvány. Érezni a hordót, és az alkoholt is, de krémes, komplex tétel idős tőkékről. Nagyon ásványos, közepes savakkal, inkább tömör, mint könnyed, az érés jót fog tenni a bornak.

Szent Benedek Pincészet, Köveshegy Furmint 2009

Füstös, keleti fűszeres illat, érett gyümölcsök, aszalt füge, ásvány, pomelo, vanília, kis méz. Hosszú hordós érlelést kapott, emiatt a cseresség és a fűszeres aromák. Komplex és izgalmas aromák, sós-ásványosság. Ízben szikárabb, és vékonyabbnak tűnik a test, mint amit az illat mutat, szép savszerkezet, még van benne annyi élénkség, hogy jó pár évig el lehet tartani.

Nagy Tokaji Borárverés - borravalo.hu

Budaházy Pince, Szent Tamás-Makovicza Furmint 2013

Késői szüret, mézes, barackos, édesfűszeres, vanília, barackjoghurt, kandírozott narancs, ásványosság. szép aromák, lágy, gyümölcsös bor 100 g/l maradékcukorral. Egy kicsivel lendületesebb szerintem azért lehetne, de jó az egyensúly és a lecsengés is szép.

Tokaj-Hétszőlő, 6 Puttonyos Aszú ’7-es hordó’ 2010

Kis illóval nyit, aztán kiszellőzik és mézeskalács, fahéj, édesfűszer, gesztenyeméz, narancs, aszalt barack, némi zöldfűszer, elég intenzíven rumos aroma, visszakóstolva mézes-vajas. Koncentrált, gyümölcsös és gazdag, hosszú lecsengéssel, jó savszerkezettel. Még adjunk neki időt.

Disznókő, 6 Puttonyos Aszú ’Hetedik’ 2011

A Furmint és Hárslevelű alapba Zéta aszúszemek kerültek. Édesfűszeres, almakompót, méz, baracklekvár, pörkölt jegyek, szegfűszeg, vanília, sósság, vegetalitás. Lehetne koncentráltabb, lendületesebb, az egész nagyon selymes, lágy savakkal, a korty végén kesernyével, a megszokottól magasabb alkohollal.

Minden vélemény számít!