// bejegyzés

Bor&Design

Ismét esélyes magyar pince

closeEz a bejegyzés több mint egy éve született, és lehet, hogy elavult információkat is tartalmaz!

A Füleky Borászat bodrogkeresztúri épülete bejutott a világ leglátogatottabb építészeti portálja, az ArchDaily Év Épülete 2011 című versenyének döntőjébe. Ha a közönségszavazáson győz, akkor sorban ez lesz a második év, amikor magyar borászat nyeri az Ipari Építészet kategóriát.

Tavaly a Laposa pince épülete nyert a neves szakmai honlap versenyén, ezzel pedig nem csak a magyar építészet, de a magyar borászat hírnevét is öregbítette a világ számos pontján. (Az, hogy az épület milyen vitákat váltott ki itthon, már bocsánat, de másodrendű ebből a szempontból.)

Most ismét esélyesek vagyunk, ami nagyon jó hír. Az Építész Stúdió tervezte Füleky Borászat épülete ugyanis idén bejutott a döntőjébe annak a versenynek, amit az ArchDaily idén második alkalommal rendez meg.

A mezőny erős, a világ leglátogatottabb építészeti magazinjánál ez nem is kérdés. Az Ipari Építészet kategóriában a Füleky Borászat épületének riválisai: a Metal Foundation avilési székháza, a McLaren Gyártóközpont az angliai Wokingban (Foster + Partners), a Marmelo Mill olivaolaj-malom Portugáliában (Ricardo Bak Gordon), valamint a Világépítészeti Fesztivál egyik díját már elnyert barcelonai szennyvíztisztító központ (Batlle & Roig Architects).

Ha a Füleky Borászat nyer, olyan épületekkel kerül egy szintre, mint Zaha Hadid guangzhou-i operaháza, az izlandi Harpa Koncertterem, a MIMA építésziroda lakóháza, Steven Holl biarritzi múzeuma, vagy a londoni olimpia úszócsarnoka, írja a hg.hu, ahol még több képet meg lehet nézni a pincéről.

A Füleky Borészat épülete Félix Zsolt és Fialovszky Tamás (Építész Stúdió) kezeit dicséri. Az épület eredetileg másként indult, a kezdeti terveket azonban felülírta, hogy a helyszínen álló, egyszerű kockaházról kiderült: kőből rakott, évszázados falakat rejt. Az építészek ezért belekomponálták a kőfalakat, valamint a régészeti kutatással fellelt régi ablaknyílásokat is az új házba, amelyre mádi kőből készült, aszimmetrikus tető került. A belsőt a tető nyersbetonja és az oldalfalak vakolatlanul hagyott terméskő felülete uralja; az ipari funkcióknak helyet adó új épületrész szinte teljesen a föld alá rejtőzik.

Március 6-ig lehet szavazni, és ha a patrióta szellem nem lenne elég, a szavazók között az ArchDaily két iPadet sorsol ki. Hajrá!

Kapcsolódó:

Ajánljuk:

Mihez kezdjünk a dugókkal?
Ihaj, csuhaj, dizájngasztró!
Underground bortérkép
A róka ruhája
Boros tetkók
Milyen bort az ételhez?
Ábrahámék új arculata

Nincs hozzászólás ehhez: “Ismét esélyes magyar pince”

Hozzászólás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz!Legutóbbi hozzászólások

  • Kántorbandi: @ BZoltan: Zoli, nem az, legyél is lokálpatrióta. Én azonban azt képviselem, hogy tanuljuk meg a bort...
  • BZoltan: Hát, nem tudom. Vegyes érzéseim vannak amikor azt látom, hogy bővül a külföldi borok kínálata. Egyrészt ugye...
  • Kántorbandi: @ hegyaljai: mi köszönjük!

Csatlakozz!