Kertész Etyeki Blanc de Noirs 2010

Elindult egy hullám pár éve, amikor hirtelen divat lett kékszőlőből fehérbort készíteni. Lettek ennek áldozatai és lettek eredményei. Ez utóbbiak táborát erősíti.

A Kertész Családi Pincészet borai rendre tetszettek nekem, szépen, megfontoltan végzik a dolgukat. Mivel Etyek általában véve fehérboros, így kissé furcsállottam, hogy a kékszőlőből fehérbort hullám milyen módon ért el ide – általában ugyanis a vörösboros vidékeken (pl. fehér kadarka Szekszárdon) lett divatos ez a módi, hogy a portfoliót bővíteni tudják fehérrel.

Aztán két dolog is leesett: egyrészt a kadarka a magyar pinot, mint tudjuk, de ami sokkal fontosabb, hogy a pinot Champagne alapanyag, Etyek és Champagne talaja egyébként is hasonló, a bor nevét pedig pont ezért kapta. (A blanc de blanc a csak fehérszőlőből, a blanc de noirs a csak kékszőlőből készült Champagne.)

A bor egyébként hozza is amit ugyanezen nevet viselő pezsgő rokonai: ha nem látnánk halvány arany színét, mondjuk egy fekete pohárban, szép kis gyakorlat lenne eldönteni, fehér vagy vörösborról van éppen szó. A pinot pirosbogyós jegyeit simán hozza, feketecseresznyét, ribizkét, epret hordoz. A közepes test szájban élénk savakkal párosul, némi ásványos éllel és grépfrúttal kiegészülve. Szuper gasztrobor, 4 csillag.

Minden vélemény számít!