Koccinthatnak a kismamák

Két független kutatás is kimutatta: a mérsékelt borfogyasztás nem károsítja a magzatot. A kutatásokból kiderült, hogy az alkoholt mérsékelten fogyasztó anyák és az absztinensek gyerekei között nincs számottevő viselkedésbéli vagy kognitív különbség – sőt meglepő eredmények is születtek.

Az egyik tanulmány az International Journal of Obstetrics and Gynaecology című szaklapban jelent meg, és az Egyesült Királyságban 2000-2002 között született 10 ezer gyermek vizsgálatával készült. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás, tehát két egységnyi, azaz pl. heti 175 ml bor elfogyasztása a terhes anyáknál összekapcsolható-e bármilyen fejlődési rendellenességgel a gyermekekben, akár olyanokkal, melyek 7 éves korra jönnek elő.

A University College London kutatói szociális, érzelmi és kognitív tulajdonságokat és teljesítményt mértek a 7-éveseknél, matematikai, olvasási és térbeli tájékozódási feladatokkal. Közben a gyermekek szüleit és tanárait is felmérték.

A vizsgált gyermekeket különböző csoportokba sorolták: akiknek anyja nem ivott a terhesség alatt, akiknek előtte ivott, de a terhesség alatt abbahagyta, akiknek anyja mérsékelten fogyasztott, és akiknek több alkoholt fogyasztott a terhesség alatt, mint egyébként.

Azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja mérsékelten fogyasztott, kevesebb viselkedési zavart figyeltek meg, mint az absztinens csoportnál – a különbség nem volt szignifikáns, kivéve a fiúgyermekek esetében. Ezen kívül, a kutatásból kiderült az is, hogy a mérsékelt fogyasztók gyermekei magasabb eredményeket értek el a kognitív teszteken, mint az absztinenseknél. A különbségnek itt sincs statisztikai jelentősége, csak az olvasási és tájékozódási teszteknél, és csak fiúk esetében.

Egy másik kutatás is nagyon hasonló eredményekre jutott. Az Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) kutatói 11 éveseket vizsgáltak meg. Ennek eredményeként a konklúzió az, hogy a mérsékelt fogyasztásnak nincs köze a klinikailag is jelentősnek tekintett mentális károsodásra 11 éves korban.

Az ISFAR (International Scientific Forum on Alcohol Research – az alkohol hatásainak kutatásával foglalkozó nemzetközi tudományos szervezet) igazgatója, Helena Conibear szerint a kutatások leginkább a nem várt terhesség szempontjából lehetnek érdekesek – írta a Decanter. A hangsúly természetesen a mérsékelt fogyasztáson van.

Minden vélemény számít!