Kopar magnum vertikális

Április közepén jelent meg a Kopar Cuvée legújabb, 2012-es évjárata, ami jó alkalom volt arra is, hogy az előző (és az első) évjáratokból vertikális kóstolót rendezzen a pincészet.

Az egyik legismertebb hazai bormárka egy villányi vörös házasítás, amely alapját a cabernet franc adja, kiegészülve merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtákkal. Gere Attila Pincészetéből április 15-én indultak meg a faládák szerte az országba a fogyasztók és a kereskedelmi partnerek felé. Ebből az apropóból szervezett a pincészet egy egy napos sajtóutat, amelynek fő attrakciója a Kopar magnumok vertikális kóstolója volt.

IMG_6306

Kopár magnum 1997

Az első Kopár évjárat. Téglás szín, animális illat.  Lekváros gyümölcsök, csipkebogyó, meggybefőtt, feketecseresznye, csokoládé, likőrösség, földes-poros aromák, animalitás, bőr, égetett cukor, érett fás-édesfűszeres jegyek. Nyilván érezni rajta a korát, de semmi hiba nincs benne. Viszonylag hamar átmegy főtt vegetális jegyekbe, és gyorsan hanyatlani kezd a pohárban, de ezen nincs mit csodálkozni.

Kopár magnum 2002

Szép gyümölcsösség, vanília, szederdzsem, aszalt gyümölcsök, animalitás, pörkölt magvak, csokoládé, feketetea, medvecukor, szép belesimult fás jegyek. Kerek és sűrű, szép érettséget mutató bor, minden túlzás nélkül. Komplex és koncentrált, hosszú lecsengéssel. Érett tanninok, kis édesség, nekem a mostani sor legszebbje volt.

Kopár magnum 2004

Fanyarabb, fűszeres illattal nyit. Ízben meggy, erdei gyümölcsök, dzsemesség, animalitás, medvecukor, fémesség, édesfűszerek. A tannin érett, több is, mint az előzőnél, az első töltésű hordóktól intenzív fás jegyeket kapott, ízben pedig ez a leginkább cabernet sauvignon-os, némi fűszerpaprikával mutatva ezt.

Kopar magnum 2006

Animális, meleg illat. Ízben kifejezett fémesség, sok aszalt és lekváros gyümölcs, édesfűszerek, kávé, gyógynövény, likőrösség, kis kesernye a lecsengésben. Gazdag és érett, kerek tannin, a franc hangsúlyosság szép tartást ad a szerkezetnek, hosszú lecsengés, komplex, elegáns és koncentrált.

IMG_6310

Kopar magnum 2007

Likőrös, meggybefőttes illat és íz, sok édesfűszer, vanília, bőr, édesgyökér, pörkölt kávés jegyek, cappuccino. Édes tónusú bor (3,1 g/l maradékcukor), gazdag, érett tanninokkal, kicsit kilógó alkohollal. Sima és nagy testű bor, közepes savval. Kellő komplexitás és gazdag ízek jellemzik, talán több lendülettel még jobban tetszett volna.

A most megjelent évjárat, a 2012-es zárta a sort. „2012 az extremitások éve volt. Hideg téllel, sok hóval indult, majd nagy nyári szárazság következett. Emiatt kisebb méretűek voltak a bogyók, de koncentráltabb a beltartalom. Az erjesztésre acéltartályban és fakádban került sor, majd 16 hónapon át új barrique hordóban és használt ászok hordóban érlelődött a bor” – mondta el Gere Andrea.

Kopar magnum 2012

Fülledt, gumis illat, sokat kell szellőztetni. Utána szeder, meggy, édesfűszer, vanília, gránátalmaszirup, áfonya, cappuccino, kis ánizsosság. Koncentrált, viszont még fiatal, így némileg nyers a tannin, viszont a kellően lendületesek a savai. Biztosan meghálálja azt a pár évet, amíg eltesszük.

Minden vélemény számít!