// bejegyzés

Zene-bora

Tokaji, körömpörkölt, nemjuci

Pénteken olyan lesz, amilyen még nem volt, több tekintetben is: Tokaj nyit. Felnyitnak párszáz üveg bort, kinyitják a kapukat, elhozzák az új évjáratokat és csupa új dolgot csinálnak. Plusz zene.

Most pénteken, április 23-án lesz a Tokaj Nyitány 2010 a Múzeum körúti ELTE campuson belül található Gólyvárban. Hogy hol? Eddig Gundel, Gerbeaud, csupa procc hely volt, most pedig egy jószerivel ismeretlen, de mindenképpen fiatalos helyszín.

És nem csupán a helyszín az: az esemény maga új koncepcióra épül. Jó borok, jó ételek és jó zene, lehetne röviden összefoglalni. Ami azonban lényeges, hogy senkinek semmi nem kötelező: akik komolyabban érdeklődnek a tokaji-étel párosítások után, azok mesterkurzuson vehetnek részt, ahol Litauszki Zsolt (21 Étterem) és Christophe Deparday (Pierrot) séfek kísérelik meg kirángatni a tokajit a desszertbor kategóriából. Ezt egész komolyan gondolják, hál’ istennek, tessék csak megnézni:

Füleky Furmint 2007 +Béres Furmint, Lőcse dülő, 2007
Füstölt lazacrolád karamelizált birsalmakockával, macskapé paprika-emulzióval

Orosz Gábor Hárslevelű, Király dülő 2007 + Dusóczky Száraz Szamorodni 1999
Tejszínes csirkeragu kucsmagombával

Royal-Tokaji Áts Cuvée 2008 + Samuel Tinon Édes Szamorodni 2004
Főtt káposzta aszalt szilvával, libakolbásszal és fácán mellel gazdagítva

Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 1993
Körömpörkölt római köménnyel, mandarinhéjjal, kardamommal és csillagánizzsal fűszerezve

Sauska Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2003
Szántó Tibi csokoládémanufaktúra kóstoló

Ez az egyik mesterkurzus, a másikon (és csak itt) lehet megkóstolni 2006 legjobb aszúit.

Az is megtapasztalhatja a tokaji vs. food kombót aki nem akar végigülni másfél óra vezetett kóstolót, és inkább a Lounge-ban nyújtózik jó zenére. Itt lesz három trendszetter gasztroblogger, a Chili és Vanília, a Fűszer és Lélek és a Malackaraj, akik ugyancsak elengedték a fantáziájukat. Pl. emígyen:

Töltött szőlőlevél
Extrasajtos polenta grillezett, fűszeres paprikával
Szezámos sertéshússal töltött aszalt szilva
Furmintos malacpofa és nyelv, vízitormaleveles mascarponéval, újkrumplival
Pisztáciás, de nagyon őszinte malacpástétom rozskenyéren

Hmmmm… Közben itt lesz 16 pince 50 borral, este nyolcig lehet vadul keringeni, majd 8-tól két koncertre hivatalos mindenki, először Kelemen Angelika, majd a Nemjuci zenél. A bárban eközben is lehet rendelni, sőt, palackkal hazavinni is. Szerintünk jó lesz.

Kapcsolódó:

Ajánljuk:

Borszerda és jazz
Egy zenemű, több bor
Metálos borok
Magasfeszültségű borok
Tűzes bor és pusztító sör
A világ legkeményebb bora
Egyszerűen vörös

Nincs hozzászólás ehhez: “Tokaji, körömpörkölt, nemjuci”

Hozzászólás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz!



Legutóbbi hozzászólások

  • malnale: En nemetorszagbol jöttem elöször Somlora,azert, mert nagyon szeretem a bort. Kerdezösködtem utana, hogy...
  • BZoltan: Régi fogadalmam, hogy somlói termelővel kapcsolatban igyekszem csendben maradni, de Tamás esetében ez nehéz....
  • BZoltan: Szerintem kimondottan nagyszerű dolog, hogy a természetesség és a kézművesség nem alternatívái egymásnak,...

Csatlakozz!