Laphroaig 10 years old

Régi kedvencem, most, hogy egy pohárnyi maradt az üveg alján, végre rászántam magam, hogy írok róla, pedig régóta tervezem. Valahogy azonban mindig magával ragadott, a klaviatúrát meg félretoltam.

Aki nem ivott még Laphroaigot (ejtsd: lafrojg, hangsúly az f-en.) az nem ivott még Islay-szigeti whiskyt. Sőt, megkockáztatom, hogy ahhoz, hogy képet alkothassunk általában a skót whiskyről, kötelező egy Laphroaig, még ha a család legfiatalabb, 10 éves tagja is. Merthogy van 40 éves gyűjtői darab, meg 30 éves is, sőt, három különféle hordóban érlelt, és negyedhordós érlelésű is. De mindez itt van, utána lehet olvasni, szerintem érdemes. Már csak azért is, mert a Laphroaig tudja, mi az a PR, tudja, mi az a marketing, jópofa az is pl., ha valaki vesz egy palackkal és regisztrál a honlapon, a vonalkód és a füzetecskében kapott sorszám alapján, akkor kap egy számmal igazolt négyzetlábnyi földet Islay-n, a whisky vizét adó Kilbride patak mellett. Az enyém a 477318-as. Ez a föld élethossziglan az enyém, a főzde tőlem lízingeli, évi egy dram whiskyt fizetnek érte, amit a helyszínen lehet átvenni. (Ez kb. egy teáskanálnyi ugyan, de sok kicsi sokra megy.)  Elkalandoztam? Ilyen a whisky is, ezt csinálja, az üvegbe is beletettek mindent, ha kihúzzuk a dugót, beindul a werkli.

Ugyan „csak” a legfiatalabb a családban, a 10-évesre is igaz a címkéken található szlogen: minden skót whisky legízletesebbje. Na jó, egy whiskykedvelőnek ez túlzás, ebben a régióban ott van még közvetlenül a Laphroaig mellett a Lagavulin, északon pedig a másik nagy kedvenc, a Caol Ila, vagy a másik régióhoz (Island) tartozó Skye szigeten a Talisker. Mindenesetre az igaz, hogy az Islay-i whiskyk erőteljes sós-füstös-sonkapáclés aromákat dobálnak, mondhatni, férfiasak. Ennél a sihedernél ez erőteljes harsány jegyekben nyilvánul meg, ezt kimondottan nem pejoratívan értem. Rengeteg füst, tengeri moszat, sós tengeri levegő, birs, tea és pörkölt cukros jegy a háttérben. Ez az illat. Ízében is visszaköszön az Islay-i tőzeg füstje, a sziget legdélebbi csücskében lévő főzde mellett ezzel a tőzeggel füstölik a whiskyhez használt árpamalátát. Rengeteg só, édesfűszerek, dohány, némi törökméz és hosszú-hosszú lecsengés. Vitán felül 4 csillag, főleg ha sikerül londoni reptéren, a Metroban, vagy a WhiskyNETen megvenni, 10 ezer Ft alatt. Ennyiért orbitális best buy.

Hozzászólások

Minden vélemény számít!