Lelovits Tamás Villányi Olaszrizling 2012

Lendületes olaszrizling Villányból, érződik rajta a meleg, de a buja érett gyümölcsökhöz kapunk savakat is rendesen.

Akár best buy kategóriába is kerülhetne ez a bor, mindössze 1400 forintot kóstál a kiskereskedelemben, ami tényleg jó ár. A hátcímke sablon szöveggel támad, mely szerint friss, üde borról van szó, ez azonban kicsit sántít: nem egy könnyed borról van szó, pedig a csavarzár is ezt sugallhatná.

Már a színén is látszik, hogy vastagabb anyag, a közel 14%-os alkohol pedig egyenesen fűti a korty végét. Illatban buja, érett fehérhúsú gyümölcsök, virágok, és, ahogy a kortyban is, érett, lédús citrom. Szájban sem éppen könnyed, az érett sárgaalma mellett az olaszrizlinges marcipános kesernye, de feltűnnek trópusi gyümölcs jegyek is.

Egy ilyen konstellációban attól lehetne tartani, hogy nemigen lesznek savak, hogy megtámasszák a dolgot, ebben az esetben erről nincs szó: savak is vannak rendesen. Nem mondanám, hogy totális a harmónia, kicsit kilóg az alkohol, kicsit kilóg a sav, némi maradékcukor érzékelhető – ennek ellenére, jó kis bor ez, a megjelenése és a csavarzár üdvözlendő, az ár diszkrét. Így 3.5 csillag.

Minden vélemény számít!