Lőrincz Gyuri az év bortermelője

A 2009. Év Bortermelője díj nyertese Dr. Lőrincz György lett. Az egri borász St.Andrea pincészetének boraival nagyon sokak kedvence, már rég kijár neki a díj, és ezt nem csak mi gondoljuk így.

Lőrincz Gyuriról két dolog jut eszünkbe: az egyik, hogy ő – illetve borai – az aduászok minden éttermi kalandnál. Vagyis, ha az ember nem tud dönteni, akkor a St.Andrea. (Szerencsére nem csak ő van ilyen státuszban, de ő már régóta, és kis létszámú ez a klub.) Az másik: amikor azt halljuk, és sajnos sokszor halljuk azt, hogy “Egerben nem érik be a kékszőlő”, ami oltári nagy baromság, rögtön Gyuri jut eszünkbe, akinek mániája (a borivó szerencséjére) a tökéletes érettségben való szüretelés.

Na jó, még rengeteg dolog jut eszünkbe Lőrincz Gyuriról, és mind kellemes emlék, de a lényeg: régóta kijár ez neki, ahogy az itt is kiderül.

Nekünk csak annyi marad, hogy a kötelező körön kívül gratuláljunk neki, és azt mondjuk: köszönjük! Az a látókör, filozófia, alázat, ami Lőrincz Gyurit jellemzi, nagyon hiányzik sok magyar borászatból.

lgy1
Kép innen

Lőrincz György 1991-ben végzett tartósítóipari mérnökként a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. Ph.D. képzés keretén belül borászként végzett az egyetem Borászati Tanszékén, majd megszerezte a kémia tudományok Ph.D. fokozatát is. Szakmai tevékenységét az Egervinnél kezdte, majd az Ital Kft.-nél volt műszakvezető. Később az Egervin Borgazdaság Rt.-nél technológiai és gyártmányfejlesztési vezetőként dolgozott. 2002 óta a családi St. Andrea Kft. ügyvezetője. Többek között megválasztották Lengyelországban az Év Emberének, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét, megválasztották a Borászok Borászának, és az Év Egri Borászának is.

A címet a nyertes bortermelő időbeli korlát nélkül jogosult viselni, azonban a megválasztást követő egy év elteltével csak a választás évének feltüntetésével együtt használhatja.

A díjért versengett az öt legtöbb szavazatot kapott borász:

Gálné Dignisz Éva, Kunsági borvidék
Légli Ottó, Balatonboglári borvidék
Dr. Lőrincz György, Egri borvidék
Szöllősi Mihály, Ászár – Neszmélyi borvidék
Vida Péter, Szekszárdi borvidék

Minden vélemény számít!