Magyar versenyző a Bocuse d’Or döntőben

Példátlan siker: Széll Tamás első magyar versenyzőként bekerült a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny lyoni 2013-as döntőjébe.

A kulináris világ legnagyobb presztízsű szakmai versenye, a Bocuse d’Or lyoni, 2013-as döntőjébe juott Széll Tamás. A győzelem óriási bravúr, hiszen a Bocuse d’Or történelme során még sohasem volt példa arra, hogy a döntőben magyar séf is versenyzett volna.

A Brüsszelben megrendezett európai döntőn 19 ország képviseltette magát, akik közül kilencedik helyen jutott be a világdöntőbe Széll Tamás, a budapesti Michelin-csillagos Onyx étterem séfje. A győzelmet a következő, szabadtartású csirkéből és doveri nyelvhalból készült versenyfogások kiváló minőségű és látványos elkészítése hozta meg a számára:

Feketelábú csirke sült, Libamáj-zöldalma terrine csirkecombból készített rilette-vel, Csicsókapüré céklazselével, Rakott répa és ördögszekér gomba, „fekete földdel”, zöldségekkel, Burgonya és karamellizált salotta hagyma trüffellel, valamint Nyelvhal Zöldborsós garnéla salátával, Osztriga zselé sáfrányos burgonyával, spárgával, Garnélával, sültpaprikával töltött articsóka, Karfiol püré, brokkoli carpaccio magyar tok kaviárral.

Az ételek újszerűsége és harmóniája mellett azok megjelenítése is kiemelkedően fontos szempont volt a szaktekintélyeket felvonultató zsűri számára.

A 29 éves Széll Tamás igen rövid idő alatt bejárta a különböző konyhastílusok széles skáláját. Megismerte a hideg és a melegkonyhai technológiákat és a napi gyakorlatban is használja azokat. Sok időt töltött gourmet színvonalú hentes műhelyekben, ahol az étlapon előforduló húsok, halak bontását, sajátosságait tanulhatta. Legmélyebben azonban a gourmet melegkonyha és hidegkonyha területét ismeri és ismereteit folyamatosan bővíti. Nagy rendszerességgel látogatja a szakmai kurzusokat és szabad idejében a Michelin csillagos helyeket.

Fiatal kora ellenére számos elismerést vívott ki magának. 2003-ban megnyerte a hazai Chaîne des Rôtisseurs szakácsversenyt és képviselte Magyarországot a dél-afrikai döntőn. 2008-ban és 2010-ben a Hagyomány és Evolúció szakácsversenyt nyerte meg, mely a legrangosabb hazai melegkonyhás megmérettetés. Brüsszeli győzelme a magyar gasztronómiában eddig példátlan eseményt hozott el: első magyarként ott lesz a Bocuse d’Or jövő januári, lyoni világdöntőjében.

A felkészüléséhez, illetve a versenyhez a doveri nyelvhalat, a szabadtartású csirkét, illetve minden további alapanyagot a legfrissebb és legmagasabb minőségben a METRO Kereskedelmi Kft. biztosította.

A világverseny döntőjét 12 európai, és 8 ázsiai ill. amerikai séf vívja 2013 januárjában.

Minden vélemény számít!