Magyarok pinója, gallok kadarkája

Gondolkodóba esik az ember, ha egy világfajtát vetünk össze a kadarkával. Egyik szempontból hurráoptimizmus és a mostmegmutatjuk-lelkesedés lesz úrrá rajtunk, aztán letargikusabb hangulatba kerülünk. Van ennek értelme? Fogja valaki szeretni a kadarkát rajtunk kívül valaha? Ráadásul nem is Hungarikum, mert Kis-Ázsiából származik (lásd még gamza, braničevka, csetereska, fekete budai, fekete cigány, fekete linka, jenei, stb. címszó alatt.)

A Bartha Rolandéknál (Colour Wineworld) szervezett kóstolón találtunk alapot a lelkesedésre és a letargiára is. Igazi összevetésnek azért nem merném nevezni, mert a tizenkét kóstolt borból csak egyetlen egy volt francia, így a hazai pálya lejtős talaja segített átlépni a nehézségeken.

Iszonyatos meleg volt aznap, talán jobban örültem volna egy vödör jéghideg fehérnek. Szerencsére welcome drink helyett Ruppert Ákos rozéja fogadott. Ruppert sztorija hasonló a Szeleshát birtokéhoz, csak épp Villányban. 30 hektárnyi területről eddig Sauska, Tiffán, Bock és egyéb “nagyok” vásárolták a termést, 2008-tól saját néven is palackoz. Kis alkohol és élesztősség az illatban, majd némi málna. A jó savak ellenére a korty közepe üres, de hálás voltam, hogy nem próbált gyümölcsöskertet játszani a számban. Frissítő, egyszerű, jó próbálkozás.

A kóstoló során asztalunknál valaki felvetette a pinot és kadarka közti genetikai rokonságot is (a Pécsi Kutató felől hangos hahota hallatszik), konklúzió helyett én legfeljebb azt merem állítani, vannak hasonlóságok. Mindkét szőlőfajta jellemzően kis vagy közepes méretű bogyókat terem, a kadarka rothadékony, a pinot hisztériás, nehezen kezelhető mindkettő. A levük kevés cukrot, kevés savat és általában kevés színanyagot tartalmaz. Boraik rendre áttetszőek, a tehervonat méretű test, vagy smirgliző tannin itt nem játszik nagy szerepet, a hordóval is csínján kell bánni, valamint jellemző rájuk a hullámzó életpálya.Na de lássuk, mi is forgott a poharunkban, jegyzet a kóstolás sorrendjében, a tételek felét vakon kóstoltuk.

Walter Gyula Pécsi Kadarka 2007

Már a Kincses Baranya kóstolón találkoztunk vele, nagy izgalmat akkor sem okozott. Illatra nagyon zárt, kis édességet, pici meggyet és sok karcosságot találok benne. Ízben egy pillanatra a rosszul kezelt hordó jelenik meg, majd savhangsúly, valamicske gyümi, cseppet vékony is.

Bodri Pincészet Szekszárdi Pinot Noir 2007

Bősz Adrián komponálta csillogó, áttetsző bor, hosszan kifutó fehér koronával. Ilyen komoly címke mögött ez a siller lakik? A szín után a beltartalom helyére teszi a képet. Illata közepesen intenzív és elsőre az étcsoki tűnik fel, amit ízben is továbbvisz. Van benne élet, vibrál, él a bor, bár a burgundiak eleganciája, komplexitása sehol nem található benne. Klassz pinot, de szigorúan magyaros felfogásban.

Planina Borház “Hazai” Kadarka 2008

Hosszan volt héjon, a színe mégis igazi kadar – és az illata is végre fűszeres, intenzív. Élénk, vidám savai egyszerűvé, feszessé teszik. Kis glicerinesség kíséri a gyümölcsöket (főleg ribiszke).

Szabó Zoltán Szekszárdi Kadarka Siller 2007

A hosszúhetényi Szabó Zoliról szép emlékeket őrzünk. Nyíltszívű, fiatal gazda, azzal a kedves lendülettel, amilyen lendületesek és kedvesek a borai is. Nálam az est egyik kedvence volt ez a kadarka. Színe alapján azt mondanám, hogy egy pohár vízbe tettünk pár csepp meggyszörpöt, ennek ellenére olajos és lassú anyag. Sok-sok fűszer és cigánymeggy vezeti. Ez az egyik kadarka-eszmény. Talán kevésbé népszerű, de szerintem ilyen lehetett “nagyapáink bora”, ami ad-hoc jelleggel termett a domboldalban és olyan közel áll az én szívemhez (is). Mondanám, hogy karmolja az öt csillagot, de félek, hogy megtépnének, mert bennünk van, hogy kadarka nagy bor nem lehet. És ez nem is egy nagy bor, csak egy jó ivású, fickós, mégis bájos nyári üdítő bármilyen magyaros ételhez.

Mészáros Pál Szekszárdi Pinot Noir 2006

Vegetális illattal nyit, ami után valamicske ásványosság mutatkozik. Ízben zéró tannin, de azért tartják a savak. A korty már szanaszét áll, az alkohol garaton üt, a gyümölcs egy pillanatra a nyelv közepén, aztán már el is tűnt, mint a gyorsvonat. Lehet, hogy rossz napot fogott ki, mert korábban már kóstoltam és akkor szebb arcát mutatta.

Bott Frigyes Pinot Noir 2007

Narancsos színű, de vastag anyag. Illata nagyon intenzív, sokáig ellennék vele: mineralitás, leveshús, fűszerek. Ízében a jó savak, közepes test és megfelelően hosszú ideig rágcsálható lecsengés, amiben szintén a fűszerek és némi buja édesség van jelen. A borász keze és a hely (ez a Felvidék legmelegebb éghajlatú része, talaja mészkő alapú löszös agyag, magas mésztartalommal) picit felülírta a fajtát, de ez előnyére vált.

Indivinum Pincészet (Hetényi János) Szekszárdi Kadarka 2007

Illatára és ízére – az est folyamán először – az alkohol árnya vetül. Lakkosság és paprika, cseresznye mutatja magát. Szép, de izgalmaktól teljesen mentes.

Hagymási József Egri Kadarka 2005

Na, ezt a címkét ki kellene állítani. Jópofa és figyelemfelkeltő, giccsességet a bájjal ötvöző ornamentikaközepén a borász lánya (?) látható. Az illata már messziről trombitál a pohárból, dohány, ánizs, szamóca (horribile dictu! Akár merlot is lehetne), érdekes. Aztán az íze állati rövid, nincs beltartalom, szétfoszlik, elomlik. Kis bors, konyakmeggy és már lépünk is tovább. Többen váltig állították, hogy volt már sokkal jobb formában is, valami extra-nagy arany is feszít a palackon, szóval úgy tűnik nem volt jó napja.)

Mezey-Mayer-Dula Egri Pinot Noir 2003

Látszik a színén, hogy nem mai csirke. Illatában meggybefőtt, túlérett gyümölcs, palackbuké, némi hordós jegyek. Kapott barikkot is, tudtommal. Ízében a korosodó pinókra jellemző gombás-avaros, animális vonal kezd felerősödni és van benne tannin is bőven. Több életszakaszában is kóstoltam már, azt hiszem sajnos elkezdett lefelé tartani. Még nagyon szép, úgyhogy pohárba vele.

Gál Tibor Egri “Síkhegy” Pinot Noir 2006

Ezt vakon “benéztük”: a közfelkiáltás a francia borra voksolt. Végül megállapodtunk abban, hogy ezeket a jegyeket kerestük a franciában, amit megtaláltunk Egerben. Nagyon érdekes, komplex már illatban is: ibolya játszik valami behízelgő, érdekes, szagolgatni való módon. Ízben egyensúly mutat és jó aromaintenzitást. Hosszú lecsengésű, de mégis légies, elegáns. Szarvasgomba is felbukkan a főtt, növényi jegyek mellett. Gazdag bor. Még nincs forgalomban, a pince vezető pinója lesz (árban is).

Vesztergombi József Szekszárdi Kadarka 2006

Valahol a karcos, kemény és a behízelgő, gyümölcsös vonal között félúton. Nem adja fel a szekszárdiságát, mégis ez már igazi vörös. Illatában csoki és megkapó fűszeresség, ízében is nagyanyó konyhakertje és meggy, talán ez utóbbi kis forgatás után dominánsabbá válik.

Antonin Guyon – Chambolle Musigny 2005

Epres-málnás tojáshab, cukorka, sok nyíló virág, parfüm. Alig lehet betelni az illattal. Ízben elsőre nem teljesíti be ezt az ígéretet. Másodikra sem. Egy jó óra kellett neki, hogy kitárulkozzon: édeskés vonalon mozog (nem az alkoholtól, az sehol nincs), kis meggy, főtt hús, a lecsengés konkrétan megcsíp. Szép és komplex, érezhetően nem magyar, azért mégsem ájultam el tőle.

Gál Tibor Egri Kadarka 2006

Nagy testű kadarka, brutál savakkal. Ribiszke és meggy vezeti, ízében kicsit feltűnik az alkohol, majd a hordó jegyei. Ezt már a másik végletre tenném, ez egy messzehordó ágyú.

Fater

(Fater régi motoros a neten, régi motoros nálunk is, mint olvasó-hozzászóló. most azonban új minőségében, mint Borravaló szerző mutatkozik be. Fogadjátok őt szeretettel, ahogy mi is tettük, már akkor, amikor élményeit kommentben osztotta meg velünk – mi akkor is úgy gondoltuk, érdemes több teret adni neki. – Kántorbandi)

Hozzászólások

 1. mondta

  5. schengeni 2009-07-24 08:35:58

  ” JELLEMZŐEN kis vagy közepes méretű bogyókat terem”

  nyilván vannak eltérések

  4. thekeymaker 2009-07-21 11:49:21

  divat most ez ‘kadarka – a magyar pinot’ szlogen, de szvsz nagyon sántit. Mint a magyar pinot kép…

  3. zoli 2009-07-21 09:55:48

  azaz lenti, azt hittem alárendelődök…

  2. zoli 2009-07-21 09:55:14

  Fenti hozzászólás nem érdemelne vmi méltatást?

  Én addig ezt vélelmezném:
  “Mindkét szőlőfajta jellemzően kis vagy közepes méretű bogyókat terem, a kadarka rothadékony, a pinot hisztériás, nehezen kezelhető mindkettő. A levük kevés cukrot, kevés savat és általában kevés színanyagot tartalmaz.”

  Pinot apró, kadarka középnagy méretű bogyókat terem. Pinot az egyik legjobb cukortermelő szőlőfajta és általában jól el van látva savakkal. Kadarka mindkettő tekintetében nagyon évjáratfüggő, de általánosságban inkább kevesebb cukrot, közepes mennyiségű savat halmoz fel.

  És hogy hungarikum-e a kadarka? Naná, nem kérdés. Egy fajta, amelyik 4-500 éve nálunk van, mi neveztük el eképpen, , mi vittük sikerre, miért ne lenne hungarikum?
  A Kis-ázsiai eredet is erősen kétséges, a bornemissza törökök minek hurcibáltak volna magukkal egy borszőlőfajtát Macaristánig? Vhol a Balkán szívében kell keresni az ősét.

  1. rnő 2009-07-18 09:30:31

  Nocsak, cikk átírva, 86 pont kivéve, kérdésem törölve. Új korszak!

Minden vélemény számít!