Megvan a biobor EU-szabályozása

Brüsszel február 8-i közleménye szerint sikerült a tagállamoknak megegyezniük a bioborok szabályozásában.

A közlemény szerint mostantól az unióban forgalmazott címkéken szerepelhet a hivatalos „organic wine”  felirat, ahelyett, hogy csak a „made with organic grapes” szöveg lenne ott.

A szabályozás a 2012-es szürettől érvényes, és azok a pincészetek, melyek követik a szabályozást használhatják az EU hivatalos biotermék logóját is.

A szabályozás már régen várat magára, a kezdeményezés még 2007-ben indult el, a tárgyalások többször is befagytak, többek között olyan dolgokban nem tudtak megállapodni a tagállamok, mint az ilyen borokban megengedett kénszint.

A szabályozás már most vitákat szül: míg sokkal szigorúbb a hagyományos borkészítési szabályozásnál, addig sokkal megengedőbb azoknál a szabályoknál, melyeket a különböző bioszervezetek szerettek volna.

Hozzászólások

  1. italosztaly mondta

    biobor nem létezik. 5 év alatt nem jöttek rá? egyébként egy rakás más biotermék sem igazán bio. csak hogy a legnagyobb baromságot említsem: létezik bio cola, bizony! csak azért, mert a felhasznált cukor bio gazdálkodásból származik, a többi adalék nem. elég csak ezen túltenni magunkat, aztán gondolkodhatunk azon hogy egy cukor hogy lehet nem bio?

Minden vélemény számít!