Mesternégyes Lionelnek

De szerettem volna Barcelonában lenni kedden este. A város egyszer már megfogott, és azóta sem eresztett el. Kedden azonban olyan varázslat volt ott, amelynek nagy örömmel lettem volna szemtanúja.

Már egy ideje biztossá vált számomra, hogy Lionel Messi a világ (jelenleg aktív) legjobb focistája, kedden este a Camp Nouban nyújtott sorozata ezt csak megerősítette. Kész van ez a Messi, ahogy pl. itt ezen a videón  is egyértelmű:

Tudom, tudom, ez nem egy fociblog, de ilyen teljesítménynek akkor is tisztelegni kell. Plusz, foci és bor igenis összeillik, ne már, hogy pár nagy mulit sörmárka fogja és kisajátítsa az egészet. Mégis mi volt Puskás Öcsi kedvence?

Lionel Messi keddi mesternégyesének tisztelegve kigyűjtöttem az általunk kóstolt és legjobbnak ítélt argentin és spanyol borokat. Négy gól, négy bor egy argentin születésű zseninek, aki most nem csak a katalánok hőse.

Bodegas Callia Callia Magna Shiraz 2006

Fekete mag, bíborba hajló él, illatra rögvest kiderül, hogy kissé gyerek még. Gyümölcs és fűszer jön, a fekete bogyós borsos vonalon, de erőteljes az égett gumis pörkölési aroma, aminek mennie kell majd egy kicsit. Viszont pohárban tartva szépen előjön egy kis igazi másodlagos jegy, ami teljesen black cavendish dohány. Sav magas, test nagy, tannin közepes plusz. Ízben is erős a borsosság, szilva a háttérben és némi ánizs. Fiatal még, de nagy potenciállal. 85 pont.

Alta Vista Grande Reserve 2004, La Casa del Rey

Na ez igazi újvilági stílű, a világszájízhez szabott, mintaszerűen kiegyensúlyozott, igen szép bor. Mély rubin él, fekete mag, a nagyon intenzív illatban szép fa. Tartalmas, édeskés, magas alkoholú (14,5 %), vastag bor ez, fiatal, de nem nyers ízképpel, alakuló harmóniával, magyar nyelvű hátcímkével. 89 pont.

Az Altos de Luzón 2006

Világító, rubinból gránátba hajló színű, színes illatcsokrot az orrodba toló, érett, aszaltgyümölcsös-konyakos, tökéletesen harmonikus nagy bor, 96 pont. (Itt Dr. Nemtudomka abbahagyta a kóstolást, mint mindig, ha tökéletes borral találkozik és az az érzése támad, hogy voilá, ez az én borom. Mi a fenének folytatni és elrontani, jobbat nem fogok és nem is akarok találni, motyogta Stevie Kraftnak, aki még röpdözött egyik asztaltól a másikig, mint egy telhetetlen méhike.)

Tradición, V.O.R.S. (30 éves) Palo Cortado (Az 1500-as széria 352. palackja)

Világos borostyánszínű. Füge datolya és mindenféle szárított trópusi gyümölcs, mangó és papaya az illatban, kis diósság mellett. Alacsony sav, és magas alkohol jellemzi, a füge és a datolya mellett ananászkonzerv is érezhető. Könnyed testű, mégis igen-igen komplex borról van szó, amely a diósság után hosszú, gyümölcsös ízt hagy maga után. 92 pont.

Barcelonába meg egyébként is szívesen megy az ember, hát még tegnap de szívesen ment volna. Köszönjük, Lionel.

Minden vélemény számít!