Mexikóiak a hegyen, borfesztivál megint

Magyar borok az amerikai piacon: egy 30 millió dolláros lehetőség; mexikóiak oltottak Egerben; a kilencedik magyar Bormustra csúcsborai a hétvégi Bországgyűlésén; Éremesőt hozott a Törley-nek a négy nagy nemzetközi borverseny. Hírszüret.

Régen nem jelenteztünk hírszürettel, pedig beért már egy csokorra való infó, ráadásul ismét boros fesztivál lesz a hétvégén a fővárosban. Rengeteg olyan dolog történt az elmúlt pár hétben, amelyről nem adtunk számot, pedig kellett volna. Ilyen volt Robert Mondavi halála is, róla majd írunk egy in memoriamot, mert megérdemli. De történt itthon is pár olyan dolog, amelyek mellett nem lehet csak úgy elmenni. Például:

Harminc millió dolláros piac

Sokat írt a sajtó az etyeki pincefesztiválról, arról azonban keveset, ami a kulisszák mögött történik. Hiszen ilyenkor a szakma is összejön (gyün) és értekezik. Idén a “Magyar borok az amerikai piacon” címmel hírdették meg a tanácskozást, ezért talán nem volt meglepő, hogy a hat előadóóbl négyen a Monarchia Matt International kötelékéből kerültek ki. A cégnek ugye Egerben és Kaliforniában van borászata, internetes boráruháza és három borszaküzlete van New Yorkban, Floridában és Kaliforniában. Évi 2 millió dollár értékű bort exportálnak az USA-ba. A nyitóelőadást James J. Molnár, a Trust Hungary Zrt. elnöke tartotta, az amerikai borfogyasztók típusairól, szokásairól, ízléséről. Megdöbbentő adat: az USA-ban évi 30 milliárd dollár értékben 2,8 milliárd liter bor vásárolnak az emberek, és a vásárlók 57 százaléka nő, akik a legtöbb esetben külső megjelenés – palack, címke – alapján választanak a kínálatból. A vásárlók között mára sok a szakértő borívó, ők évi 40-50 palack bort vesznek. Míg 15 évvel ezelőtt a rozéborok vezették a toplistát, tavaly az eladott borok 43 százaléka vörös, 42 százaléka fehér volt. A magyar boroknak Molnár szerint egy “Magyarország” márka felépítésével, az amerikai nagyvárásokat megcélozva lenne esélyük arra, hogy a 15-20 dollár közötti értékesítéssel bekerülhessenek az amerikai borpiacra.

Az amerikai piacnak valszeg várnia kell, hisz az általunk ismert bormarketing stratégiák nem célozzák meg, ezt mondta Bödőcs Róbert, az ITDH Hungary ágazatvezetője is. Az MMI kaliforniai borászata, a Starry Night alapítója, Bruce Walker szerint az amerikai piacról nem szabad lemondani, hiszen egy 30 milliárd dolláros piacon a magyar boroknak igen is ott kell lenniük.

Mexikóiak oltották át a szőlőt Egerben

Egerben, az Eged-hegyen olyan szőlőoltási módszerre hívtak mexikói szakembereket, amely Európában már kihalófélben van. Az alapprobléma ugye, a Filoxéra nevű kis tetű. Emiatt amerikai alanyokra kell oltani az európai fajtákat, mert azok rezisztensek a szintén amerikából származó kártevő ellen. Ehhez adjuk hozzá, hogy gyorsan válzotik a divat, lassan fordul termőre a szőlő, és mondjuk, ha Józsibá ültet egy hektár olaszrizlinget, de nem tudja eladni, el tudná adni viszont a furmintot, akkor újratelepítéssel legalább öt évet kell Józsibának várnia, amitől egyrészt Józsibá berosál, másrészt addigra megint divatos lehet az olaszrizling, így Józsibá szépen a kaszájába dőlhet. Átoltással azonban köbö 3 évet spórolhat meg Józsibá. A viccet félretéve: Markus Bokisch, kaliforniai szőlész, a Monarchia Winery szaktanácsadója és Dr. Pók Tamás, a cég főborásza vezetésével egy Kaliforniából érkezett hat fős mexikói szakember brigád szorgosan oltott – lévén ők szakemberei ennek a módszernek.

A mexikói brigád az Eged-hegyen és Noszvajon, 12 nap alatt 7 hektáron, 37 ezer tőke kilencvenöt százalékát oltotta át, alapvetően két szőlőfajtára, a Chardonnay-ra és a Pinot noir-ra átoltsa. Na de miért pont a mexikóiak? Hát azért, mert ez a módszer itton kihalóban van, Kaliforniában meg dívik. Na most, kihalófélben van ugyan, de nem teljesen: Bodorkós Norberttől tudjuk, hogy Somlón épp most oltottak át a Kreinbachernél pár hektárt hazai oltóasszonyokkal.

Csúcsborok a Pannon Bországgyűlésen

Május végén már kilencedik alkalommal rendezték meg a Pannon Bormustrát, a magyar borok egyik legkomolyabb seregszemléjét. A Bormustra hagyományainak megfelelően a kategóriák legjobbjai kaphatják meg a Csúcsbor minősítést. Idén a 20 legjobb vörösbor között volt a Vylyan két bora is, a 2006-os Vylyan Merlot és a Montenuovo Cuvée.

A hétvégén borfesztivál

Tobzódik a város a fesztiválokban: a múlt hétvégi Badacsonyi és Gourmet fesztiválok után most Bországgyűlés lesz a Városligetben, a Vajdahunyad Vár környékén. Pénteken, szombaton és vasárnap, közel éjfélig lehet enni-inni, olyan helyekről, mint: 75 cl Borkereskedés, Bock József, Bodri Pincésze, Csányi Pincészet, Dereszla Pincészet, Dúzsi Tamás, Eszterbauer Borászat, Fino-Food Kft, Heimann Családi Pincészet, Polgár Pince, Sebestyén Pince, Takler Pince,Tokaj Hétszőlő, Tokaj Oremus, Tornai Pincészet, Törley Pezsgőpincészet, Vylyan Pincészet, Zsindelyes Pálinkaház, és persze sokan mások, teljes lista itt. Mindenképpen várjuk az élménybeszámolókat!

Májusi éremeső a Törleynél

A Törley cégcsoport termékei májusban négy nagy nemzetközi borversenyen értek el kiváló eredményt: a Decanter World Wine Awards, az International Wine Challenge, az International Wine and Spirit Competition és a Les Citadelles du Vin borversenyeken. A világ egyik vezető és nagy elismertségnek örvendő borszakmai magazinjának borversenye, a Decanter World Wine Awards rversenyen a cégcsoport két borát is bronzéremmel jutalmazták. Az egyiket a BB Zrt., Chapel Hill Sauvignon Blanc 2007 a másikat a György Villa Kft., Kemendy Barrique Chardonnay 2007 bora nyerte el. Az 1969-ben alapított International Wine and Spirit Competition nemzetközi borversenyen idén négy bronzérmet a Törley-nek ítéltek oda, a Chapel Hill Chardonnay-Pinot Noir Brut, a Hungaria Extra Dry pezsgő, a György Villa Pinot Grigio 2007 és a Szent István Korona Irsai Olivér 2007-nek. A 25. alkalommal megrendezett International Wine Challenge nemzetközi borversenyen a Törley összesen 11 elismerő oklevelet szerezett, a Les Citadelles du Vin-en három Törley érem született: aranyat kapott a Chapel Hill Chardonnay 2007, bronzot szerzett a Törley Gála és a Törley Sec pezsgő.

———————————————————————————————–

A Nemzetközi Borakadémia kihelyezett WSET tanfolyamokat indít Tarcalon, az Andrássy Kúriában. Az alapfokú tanfolyamok a kóstoláson és az elméleten túl gyakorlati képzéssel is kiegészülnek. A kurzus „kötelező” elemein túl, hallgatóink korlátlanul vehetik igénybe a hotel által nyújtott wellness szolgáltatásokat. www.borakademia.com

———————————————————————————————–

Korábban:

Multicégnél a fiatalság széruma

Fekete arany és Rolling Stones bor

Hozzászólások

 1. mondta

  5. tf1 2008-06-08 10:54:54

  Nodeazért a szőlőmunka 400 Ft-os órabére se valami ösztönző

  tothbor.lapunk.hu

  4. Stevie Kraft 2008-06-06 18:28:36

  Re: Én Kérdezek
  Az már csak úgy van, hogy mindig a béren spórolnak. Abban viszont szerintem nincs igazad, hogy a megfelelően hozzáértő brigád megszervezése mindösszesen anyagiak kérdése. Egyrészt nem lehet annyit fizetni, hogy tolongjanak az emberek az ilyen melóra. Másrészről elég, ha mondjuk csak 10-15 évig nem megfelelő a környzet – a tudást nem adják át, és íme a munkaerő akár az “utcáról” is jöhetne, nem szőlőmunkáskéz a munkáskéz. Akik adnak magukra, persze állandó emberekkel dolgoznak, és hajlandóak a zsebükbe nyúlni, hogy együtt maradjon a bejáratott brigád. Azok, akik terepjárót, meg csilivilit vesznek, azok ne csodálkozzanak. A kérdés szerintem, hogy van-e utánpótlás. Mennyi a 30 alattiak aránya a szőlőmunkások között? nem a borászatit végzett gyakornokokra gondolok, hanem az egyszerű kétkezi munkásokra. Ezt a melót még minidg lenézik, merthogy fizikai, ráadásul megveszekedetten kemény. Ha a mostani nénik és bácsik már nem tudnak dolgozni, vajon lesz olyan ember, aki kellő szakértelemmel tud majd metszeni-kapálni, zöldmunkát végezni, vagy ne adj isten átoltani? lesz majd olyan utánpótlás akik után nem kell újratelepíteni a szőlőt?

  3. én kérdezek 2008-06-06 14:54:00

  Szerintem sarkítás azért ez. Nyilván leginkább azért mexikóiak, mert ennek van hírértéke, a Monarchinál ez azért fontos szempont. Lépten-nyomon hallani borászoknál, hogy nehezen ugyan, de meg van az a brigád, akikkel szivesen dolgoznak, akik jól dolgoznak. Azért ez hozzáállás kérdése is, mármint a borászé is. Nyilván van az a pénz amiért találni lehet. És lehet hogy nem csilivili pincére kéne költeni, hanem minőségi aapanyagra, beleértve az emberi munkaerőt is. Sok borász (újgazdag vállalkozó) az emberi munkaerőn akarja megspórolni az LCD tévét és terepjárót.

  2. Stevie Kraft 2008-06-06 11:49:50

  Az azérrt mondjuk vicces, hogy totál elfelejtődnek a technológiák. Nem a szőlésszel, a borásszal van baj, ők megtanulják, legkésőbb a sajét kárukon.

  A ciki ottan van, hogy a borvidékeken már alig lehet hozzáértő munkaerőt leakasztani. Mert azért, valljuk be, rohadt nehéz melók ezek, és akkor már sokkal jobb inkább elmenni valahová melózni iparice, vagy segélyből merengeni a kocsmában, ahelyett, hogy megfognák a kapát. Pedig értenek hozzá!

  1. Shyr Kahn 2008-06-06 10:37:44

  Érdeklődöm, hogy nincs-é meg véletlenül valakinek a Hollywood & Vines című sorozat DVD-n, vagy valami értékelhető minőségű digitális formában (avi, mpeg…stb). Ha igen, akkor legyen szíves jelezze! Köszönöm és elnézést a szerkesztőktől az OFF-ért.

Minden vélemény számít!