Most akkor milyen is a balatoni terroir?

Volt egyszer egy Balaton Winfer, első nekifutás arra, hogy rendet vágjon kissé a balatoni borok között. Éles pengeváltások, hangos vita és nem utolsósorban bárgyú személyeskedés követte a dolgot, egy azonban kiderült: nagyon nem egyértelmű a helyzet, több tekintetben sem. Például, hogy mi az a terroir, és milyen az a Balaton körül? Erre szervezett kóstolót a WSET Nemzetközi Borakadémia, 27-én estére.

Mivel sok kérdés merült fel, s alá, rengeteg pengeváltás, érdemi és cseppet sem érdemi, objektív és messzemenően személyeskedő, sőt, egyenesen bárgyú hozzászólások követték a Balaton Winfert, mi úgy érezzük mindenképpen jelen kell lennünk a 27-i WSET-kóstolón.

A Borakadémia úgy gondolja, nem lehet eleget beszélni a régió adottságairól, az ott élők hitéről és persze nem lehet eleget kóstolni a borokat sem. Meghívtak hát két kézműves borászt – egyet a déli partról, egyet pedig az északiról (Légli Géza – Kislak, Tamás Ervin – Csopak) – hogy ők meséljenek a talajról, a dűlőkről, a szőlőről és egy kicsit az évjáratokról is.

Mikor:

2009. augusztus 27. 19.00

Hol:

Tabáni Terasz Étterem (I. Apród u. 1.)

Borsor:

Figula Sóskút Olaszrizling Selection

Jásdi Siralomvágó Olaszrizling

Laposa Badacsonyi Olaszrizling

Pántlika Olaszrizling Selection

Szászi Endre Szent György hegyi Olaszrizling

Tamás Pince Olaszrizling

Szászi Endre Badacsonyi Kéknyelű

Szászi Endre Kabóca

Fischer Syrah

Légli Géza Jánoshegyi Merlot

Légli Géza Birtokvörös

Tamás Pince Syrah

Tamás Pince Oriolus

Tamás Pince Cabernet Franc

Tamás Pince Merula Cuvée

Konyári Sessio

Konyári Páva

2HA Sangiovese

Szóval, akkor milyen is az a balatoni terroir? Remélhetőleg csütörtökön este a Tabáni Teraszon kiderül, potom 6900 Ft-ért.

Hozzászólások

 1. mondta

  10. hegyaljai 2009-08-30 23:50:41

  Ha zafirka meg tudná adni a 10-es listán a kézművesborászat és a garázsborászat értékét, terroir-tájjelleg hűségét, mindannyian tanulnánk belőle. :)
  (A XIX század első harmadának badacsonyija 10 és a Budafokon palackozott édesített lehet hogy Szürkebarát 1 pont.)

  9. ShyrKahn 2009-08-27 23:32:08

  Ember nélkül nem készül bor, de attól még a terroir létezik, hogy nem készül bor és/vagy nincs ember.

  Az ember miért lenne a terroir része? Talán közvetlenül különös ízt, fajtajelleget ad a bornak(?)… maximum elszennyezi és ezzel elrontja/megváltoztatja a terroirt (azaz egyetértek hegyaljaival). Szerencsére attól még, hogy Európa nagyságrendekkel szennyezettebb a nagyobb népsűrűség miatt, mint mondjuk Chile nem tisztább a bora és nincs több és jobb terroir-ja sem… az ember szerény véleményem szerint csak a terroir-t használja ki, rontja el, próbálja meg kifejezni a borban, vagy alakítja át, azaz olyan mint az élő szervezetben a kívülről beérkező baktérium, ami lehet hasznos, illetve káros is, de ettől még csak a szervezet aggregátuma és nem tényleges része :)

  8. hegyaljai 2009-08-27 19:56:30

  Tudom, hogy ezzel sok külföldi majmoló sznobot fel fogok bosszantani, de a terroir helyett a tájjeleg szót a terroir bor helyett a tájjelegű bort kellene használni. Abban az ember is beleértődik.

  7. zafirka 2009-08-27 14:12:00

  Aztán meg megissza. Ember nélkül, ugye abban egyet értünk, hogy nem készülne bor? A terroirba nagyon is bele tartozik az ember, mint ahogy a garázsborászatba is, szerintem a hangsúly a beavatkozás arányán van.

  6. hegyaljai 2009-08-27 13:04:22

  Én az embert inkább mint a terroir megjenését gátló, korlátozó tényezőt értékelem. Tehát van egy forrás, ami feltör a mélyből, az ember rákötheti egy vízvezeték rendszerre, lepalackozhatja, belevizelhet, meglórozza, hogy steril legyen. No ennyit tesz az ember a terroirral is.

  5. kántorbandi 2009-08-27 08:52:49

  érdekes, amit írsz, és alapvetően egyet is értek. egy dologban azonban lehet, hogy félreértettelek: szerintem a terroir = talaj, klíma, esővíz, napfény viszonyok + az emberi ráhatás, szóval a művelés módja (hozamkorlátozás, stb.) is. magyarán, szerintem az ember is benne van a terroirban, nem csak a klimatikus és földrajzi tényezők. mit gondolsz?

  4. hegyaljai 2009-08-27 00:51:32

  Nem túl elegáns egy fogalmat úgy meghatározni, amikor valamit úgy definiálunk, hogy mi nem. Tételezzük fel a terroir borról, hogy az nem egy a fajta jellegével meghatározott, nem a fajélesztő által felerősített erjedési illattal, nem a hozzáadott – a borászatban engedélyezett – anyagokkal módosított, nem az érlelési hatásokkal megváltoztatott bor. Amely borokra nem ezek a jellemzők, illetve jellegüket ezek a hatások csak a legkisebb mértékben módosítják, akkor tud érvényesülni a termőhely, a terroir. Az egészre persze hat az alkotó ember tudása, kultúrája, technológiája. Az entrópia miatt az energia mindig csak alacsonyabb minőségű energiává alakulhat át a természetes folyamatok során. Ha nő az emberi energia-bevitel, akkor kevesebb a termőhely számára az alapvetően – a növényi asszimilációt kivéve – az entrópián alapuló, a csökkenő energiaszint felé való mozgások érvényesülési lehetősége. Minél több az emberi hatás – főleg a borászatban – annál inkább lehet ugyanilyen, illetve nagyon hasonló bort a szomszéd dűlőben, faluban, országban előállítani.
  Tehát a Tramini, vagy a Cserszegi fűszeres kevésbé alkalmas a terroir megjelenítésére, mint az Olaszrizling. Ha az ültetvényt öntözik, ha növelik a természetes alkoholtartalmat, ha minden boron ugyanannak a fajélesztőnek az illata éreződik, ha a bogyó héjából származó cser anyagokat elnyomja a hordó cseres íze, ha a bor aldehidesen túloxidált, vagy ha a kénessavtól nem tud fejlődni, akkor nincs sok esélye a termőhelynek, hogy hatását észrevegyük.
  A nagy minőséget adó talajon a felszíni rétegek befogadni, az alsó rétegek pedig tárolni tudják a csapadékvizet. A tápanyag túlkínálat felesleges, de a jó talajélet feltétele a mikroelemellátás biztonságának és a makroelemek egyensúlyának. Ha műtrágyázással, vegyszeres gyomirtással elpusztítjuk a talajéletet, a bor élvezeti értéke mindenképpen csökkenni fog.

  3. zafirka 2009-08-27 00:29:31

  Kézműves borász=? elegendöen kis terület ahhoz, hogy az ember és a bor együtt éljen, lélegezzen, fejlödjön, a bor amiben a készítője személyisége, hitvallása, céljai benne foglaltatnak, ami kicsit több mint a terroir, egy kicsit más. ember és bor. Útkeresés, jelelét. Semmiképpen sem technológiai borászat.
  Szép válogatás, remélhetőleg a kezdeményezésnek követői lesznek, és hasonló előremutató próbálkozásokat tapasztalunk a többi borrégióban is. Addig is hajrá balatoni borok!

  2. Kántorbandi 2009-08-26 05:22:19

  :) jogos!

  1. hegyaljai 2009-08-25 21:46:10

  Minden további beszélgetés előtt kérném a “kézműves borászat” fogalom meghatározását. Nekem van egy “terroir bor ” fogalom meghatározásom, de azt inkább csak utána.

Minden vélemény számít!