Ortega Fournier Centauri Sauvignon Blanc 2008

Van az a mondás, hogy mindenből lehet sauvignon blanc-t csinálni és a gyakran sablonossá váló próbálkozások között néha nehéz érdekeset találni. Most azt hiszem sikerült.

A Bodegas y Vinedos Ortega Fournier csoport spanyol-francia kézben van, másfél millió palackos teljesítményük négyszáz hektáros területükről érkezik, ami nem kicsi, mégis odafigyelnek a terméskorlátozásra, valamint több biodinamikus alapelvet is figyelembe vesznek a borkészítés során.

Ez a bor zöldes citromszínű, három éves kora ellenére még egy kis szén-dioxid is kiült a pohár íveire. Első szippantásra – azon felül, hogy az alkoholszint kissé gyanús – klassz aromatika tárul elénk: az obligát csalánosságot megelőzi a fehérbors és más konyhai fűszerek, fehér szirmú virágok és bodza. Tiszta illat, szépen árad, de nem csap arcon és van mélysége. A korty is profi munka: van vastagsága és hossza, az illattal azonos jegyekre épít. Közepes test, savak és lecsengés, aminek enyhe alkoholédesség ad fanyarságot. Ezen a kánikulával terhes héten bátran tudom ajánlani megfelelően temperálva. A teszt után a maradékot rakott kelhez fogyasztottam, pompás volt, ételhez is jól társítható bor. A bort a WineAge forgalmazza 2990 Ft-os áron: izgalmasnak, üdítőnek találtam, négy csillagot adok rá.

Hozzászólások

  1. borasz74 mondta

    Érdemes megkóstolni,tiszta bodza az illata és az ízében is megjelenik.Szerintem nagyon jó vétel ebben a melegben! Én az All in delikátban vettem, a harmadik kerületben.

Minden vélemény számít!