500 millió borallergiás

Megdöbbentő (legalábbis számomra) adatot hozott nyilvánosságra egy olasz-dán kutatócsoport. Az ő becslésük szerint világszerte mintegy 500 millió ember szenved borallergiában. A kutatók tanulmánya, mely az ilyen típusú túlérzékenység okait kutatta rajtuk segíthet.

A borallergiások tünetei a szénalázas rohamra emlékeztetnek: bepirul a szemük és bedugul az orruk, köhögnek és prüszkölnek és a légzésük is nehézzé válik – semmiképp nem jó érzés, írják a kutatók, akik egy olasz chardonnay elemzése után kerültek közelebb a rejtély megoldásához. Giuseppe Palmisano és dán munkacsoportja dolgozatát a Journal of Proteome Research közölte, írta az MTI.

Az allergiát okozó elemek mind a vörös-, mind a fehér borokban megtalálhatók. Ezek olyan cukorfélék, amelyek fehérjékhez kötődnek, ezért kémiai nevük glikoprotein. A borok az emberek nyolc százalékának okoznak allergiás tüneteket, és az már eddig is ismert volt, hogy egy százalék a kéntermékeknek tulajdonítható. Ezeket a borászok használják a borkészítés során, de a lényegesen gyakoribb allergéneket eddig nem ismerték.

Palmisano professzor és munkacsoportja 28 glikoproteint mutatott ki a chardonnay elemzése során. Volt ezek között olyan is, melyet most mutattak ki először. A vizsgálatok igazolták, hogy ezek a glikoproteinek több olyan növényhez vagy gyümölcsféléhez hasonlítottak, amelyek túlérzékenységet okozó hatása jól ismert. A kutatók azt remélik, hogy ez a fölismerés segíthet olyan szőlőket termeszteni és olyan borokat készíteni, melyek nem lesznek allergén tulajdonságúak.

Szakértők viszont hangsúlyozzák, hogy a glikoproteinek egy része alapvetően kell a bor ízéhez, zamatához, ezért még sok kutatómunkára van szükség, amíg tisztázható, melyek az allergiát okozó, borba nem való molekulák és melyek a nélkülözhetetlen aromaforrások.

Hozzászólások

 1. hegyaljai mondta

  Azt írják, hogy a
  kénessav a lakosság 1 %-ánál vált ki allergén reakciókat. Ehhez képest fel
  kell tüntetni a címkén!! Mi lesz a 10 % glikoprotein érzékenyekkel? Az ő
  érdeküket védve meg fogják követelni rafinált, amerikai kártérítéses
  esetekből meggazdagodó ügyvédek miatt, hogy ezt is írjuk rá?
  Aztán ott van még az egyes borokban jelen lévő hisztamin tartalom is.
  Valahogy az az érzésem, hogy egyre többet tudunk, de nem vagyunk okosabbak.

Minden vélemény számít!