St. Andrea dűlős pinók egy szuszra

Rendhagyó módon három bor szerepel most itt, egy fajta, három dűlőből: St. Andrea Paptag Pinot Noir 2007, St. Andrea Hangács Pinot Noir 2007, St. Andrea Ferenchegy Pinot Noir 2007.

Dr. Lőrincz György a trilógiáról: “Titokban töltöttem le a 2007-es évjárat pinóit külön-külön, hogy játszani, ismerkedni tudjunk velük. Arra törekedtem, hogy a feldolgozás minden esetben azonos legyen, így biztos vagyok benne, hogy érzékenyebb, nyitott emberek számára egyértelműen látható az a különbség lesz látható, amit kizárólag a termőhely tesz hozzá a borhoz. Más-más stílusú, más-más kifutású borokról van szó. Csak együtt ismerhető fel a különbözőségük. A cél az volt, hogy aki mindhármat meg akarja kóstolni, most nagyon jó áron meg tudja ezt tenni. Ha pedig valamelyikbe beleszeret, abból nagyobb mennyiséget, jó áron haza tudjon vinni. Csak így lehet játszani, ismerkedni. 16 hónapot töltöttek hordóban a letöltés előtt. Most is egytől-egyig szép borok, de érdemes lesz őket évek múlva is megkóstolni. Azt mondanám, hogy négy-öt de akár tíz év is bennük van.”

Nos, igaza volt, zongorázni lehet a különbséget a borok között. Egy pillanatra megfordult a fejemben az is, hogy ez vajon jó vagy rossz jel. Az biztos, hogy mindhárom bor tetszett valami miatt és ez a dűlőfaggatósdi mindenképpen jó irányba viszi a magyar bor ügyét.

St. Andrea Paptag Pinot Noir 2007

Fakó gránát, enyhén ködös-opálos szín (de nem hibaként jelzem). Közepesnél visszafogottabb málna, narancshéj, füstölt hús, ánizs és sok mineralitás. Szájban a szép gyümölcsösséget komoly ásványok és édesfűszerek ellenpontozzák. A hordó pörkölési aromái is megjelennek nagyon szolidan. Erőteljes savérzet, tannint nem találtam. Közepesnél hosszabb lecsengésű, igazi “dűlős” tükör. (85-87 pont), négy csillag.

St. Andrea Hangács Pinot Noir 2007

Halvány, rubinba hajló magú és gránát koronájú bor, olajosabb mint a Paptag. Fiatal-fejlődő, picit alkoholos illat (konyak)meggyel, vörös bogyós gyümölcsökkel. Pici szilva és ibolya is felbukkan, de ez az értelmezés nekem a fajtától távol áll. Alkohol fűt a szájban és picit éget is. A roppanós gyümik és a jól érezhető tannin mellett a savaktól még egy friss citrusosság is beleng a képbe. A pinónál megszokotthoz képest nagyobb testű, koncentráltabb és fiatalabbnak tűnő, mint a társai. (84-86 pont), három és fél csillag.

St. Andrea Ferenchegy Pinot Noir 2007

Tükrösen tiszta, közepes erejű gránát színű bor, ez is nagyon lassú járású a pohár falán. Illata komplex: bors, erdei gomba, avar, pici animalitás, gyömbér, aszalt szilva… nagyon tetszik. Szájban teljesen kiegyensúlyozott és hosszú, nem lóg ki semmi. Cseresznye és földesség, egzotikus fűszerek, gyógyfüvekkel támogatva. Az első kettő jó tulajdonságai egybegyúrva. Remek bor. (88-90 pont), négy és fél csillag.

Minden vélemény számít!