Tucatnál több jó rozé, vételre

A rozé érdekes dolog. Mást jelent a hazai fogyasztónak, mint a nemzetközi piacnak, ezt pedig még árnyalja, hogy itthon is minden borász máshogy áll hozzá. Van, aki szerint egy melléktermék, egy vörös jobbá tételéhez szükséges dolog, van, aki pedig erre építi címerét. Se nem fehérbor, se nem vörös, mégis mindkettő tulajdonságaival bír. Buying Guide kóstoló volt, 16 bort nyitottunk fel, összesen kb 30 ezer forintért.

A rozék itthon általában gyümölcsösek, ropogósak, könnyedek, külhonban nem egyszer testesebbek, lekvárosabbak. A lényeg: divatos és finom dolog. A WSET Nemzetközi Borakadémia Buying Guide kóstolóján 16 rozét kóstoltunk – a legdrágább (egy pezsgő) 4350 forint volt – köztük több kiemelkedően jó ár-érték aránnyal. Helyszínnek tökéletesen bevált a Dobló borkereskedés, egy igazi ékszer a hétkerben.

Bujdosó Rosé Secco

Egyik kedvencünk ez a habzóbor, melynek nevében is a proseccót idézik meg Bujdosóék. És amilyen a követendő példa, olyan ez is. Friss, rengeteg gyümölccsel, főként málna és meggy, és némi izgalmas grapefruit. Élénk savak, élénk pezsgés, igazi üdítő érzés. 1440 Ft. 82 pont.

(Itt érdemes megjegyezni, hogy minden ár kereskedelmi polc ár, a legtöbb bor a pincénél sokkal olcsóbban kapható.)

Feind Shiraz Rozé Premium

Intenzív virágos-fűszeres illat, nem a szimpla tutti-frutti. Ami kicsit hiányzik, az a CO2, ez nagyon haloványan jelentkezik. Ízben nem olyan erős, mint illatban, de jól eltalált, harmonikus bor. 1950 Ft. 78 pont.

Dúzsi Tamás Kékfrankos Rosé

Halvány pink szín, a pezsgés már a pohárban látszik. Érdekes, fehérboros jegyek jelentkeznek illatban, mint az őszibarack. Ezt kiegészíti a tutti-frutti és a mandarin, ami nagyon izgalmassá teszi. Pont jó a szénsav-sav arány, izgalmas, Szekszárdra jellemző borsosság, fűszeresség a szájban. 1690 Ft. 85 pont.

Takler Rosé Cuvée

Kékfrankos, Pinot Noir, Kadarka házasítás, visszafogott gyümölcsillattal. Meggyes, ribizlis jegyek. CO2 enyhe, mintha nem is lenne, mégis van egy kicsi. Ez a bor inkább az eleganciára hajaz, mint az erőltetett aromákra. Kicsit a savak húznak, mintha nem lett volna teljesen érett a termés, és érezhető némi tannin is, de ez nem zavaró. 1530 Ft. 80 pont.

Jackfall Rózsabimbó

Aki „Dzsekfól”-nak ejti ezt, az rosszul teszi. Kisjakabfakva sváb neve, innen kapta nevét a pince. Szinte sillerszerű ez a bor, legalábbis, ami színvilágát és aromáit illeti. Tobzódnak benne a pirosbogyós gyümölcsök, de nem frissek, inkább kicsit lekvárosak. Villány, ugye, ahol brutál meleg volt, érződik is ez a savak hiányán, azaz: egy ponton csíp a sav, ami pótlásra utal. Ennek ellenére igazi jó fröccsbor lehet ez, koncentrált, fel lehet jól hígítani. 1400 Ft. 77 pont.

Figula Tihanyi Rosé

Itt is nagyon beérett a gyümölcs, hála a Balatonnak, emellett szép savak és nagyon jól eltalált CO2 jellemző. Komplexebb aromákat és ízeket kapunk egy átlag rozénál, az epres-málnás gyümölcsök mögött parfümös jegyekkel. Utóízében és hosszabban tart, hála a koncentrációnak. 1440 Ft. 85 pont.

Szászi Endre Kékfrankos Rosé

Hát ez nem a klasszikus rozé, az biztos. Illetve szinte alig hinni el, hogy rozé egyáltalán. Közel vízszínű, rózsás-narancsos beütéssel. Illatban megcsapja az embert a terroir, igen, a terroir, méghozzá a bazalt, némi kovás, mandulás, sós jeggyel, aztán koncentrált fehérboros, szinte olaszrizlinges jegyek jönnek, Parfümös illatvilág, kis kalmopyrin, érett alma, fűszerek. Ehhez csatlakozik be a végén némi rozés jegy. Érdemes kiemelni, hogy az alkohol csak 11,5 százalék koncentráció viszont van – egy olyan tulajdonság, ami kevés magyar borban van meg, hát még rozéban. 1200 Ft. 86 pont.

Ikon Merlot Rosé

Sajnos a mezőny leggyengébbike lett, pedig. Na, nem arról van szó, hogy rossz lenne, csak többet vártunk a névtől. Kis kesernye már érződik illatban is, ami ront az összképen. Az összkép pedig egy jó bulibort ad, igazi egyszerű, jéggel, szódával hígítható málnaszörp ez, a merlot minden édességével. 1405 Ft. 75 pont.

Vega Libre Rosado

Ár-értékben az egyik legjobb, van olyan nagy lánc, ahol 500 forint körül is kapható. 100 % Bobalból készült, ez a D.O. bor (D.O. Utiel-Requena), ami végtelenül egyszerű, végtelenül édeskés, mégsem gejl, és mégis tetszetős. Van sav, van lendület, van rengeteg pirosbogyós gyümölcs, főleg szamóca. Tengerparti bulibor, nyugodtan tele lehet ereszteni jégkásával és szódával. 1080 Ft. 80 pont.

Gere-Weninger Rosé

Amikor ezt először ittuk, nagyon ízlett. Ez most nem annyira. Selyemcukor, tutti-frutti, vattacukor dominál, sav semmi, az alkoholt meg már illatban is lehet érezni, a szájban meg jól odacsap a végén, így elégnek a zamatok. Tobzódik a gejl ízekben, banán & co. 1625 Ft. 77 pont.

Istvándy Rosé Badacsony

Félszáraznak címkézve, a maradék cukker érezhető is benne, de kedvességet ad, nem lesz tőle gejl. Intenzív illat, óriási extrakt, tódulnak szájban is a gyümölcsök, cab sav az alapanyag, mégis inkább a piros bogyósok jönnek. A test közepes, az édességet kis savasság támasztja. 2280 Ft. 80 pont.

Hilltop Pinot Noir Rosé

Fonnyadt szamócás alapillat, ízében is ez érezhető, plusz egy érdekes, bozsolés-újboros jelleg. Némi meszes mineralitás, a maradék cukor pedig valódi csajozós / bulizós borrá teszi. És hát az ára is. 900 Ft. 78 pont.

Chateau-de-Rouët Cuvée Estérelle

Provance-ról nem véletlenül terjedt el, hogy rozénagyhatalom, bár magyar nyelvnek új ízekkel kell megbarátkoznia, ha ilyen rozét nyit. Ezek már inkább a vörösborok íz és aromavilágára hajaznak, legtöbbször sokkal nagyon test, extrakt, és nem az a „friss ropogós kis semmiség”kategóriába tartoznak, amit mi itt közösen rozénak nevezünk. Ebben a halvány rózsa színű, AOC (Apellation Cotes-de-Provance Controllé) borban például krémes, élesztős íz és illat párosul, megjelenik a tannin, és elegánsra de egyszerűre van hangolva. Alapbor kategória frankhonban. 2400 Ft. 80 pont.

Zenato Bardolino-Chiaretto Rosé

Veneto tartomány, valahol Valpolicella fölött. Inkább egy könnyű vörösborként lehet leírni ezt az elképesztő harmóniával bíró Corvina, Rondinella, Molinara házasítást. Ebből a hármasból az első adja a zamatot és az aromákat, a többi a testért és a savakért felelős. Meggy ezerrel, gyógynövények, kamilla, az utóízben. 3675 Ft. 86 pont.

Légli Géza Pirosbor

Az első szembeötlő dolog: ez tényleg piros! Aztán az jut eszünkbe: ez inkább egy siller, mint egy rozé – viszont kóstolva már más a véleményünk. Ez sokkal koncentráltabb egy sillernél, nem véletlen az elnevezés mégsem, hogy pirosbor. Nagyon intenzív, friss aromák, meggy és fahéjas szilva, zelleres, vegetális jegyekkel. Hosszú lecsengés, érezhető tannin, mindezt 100 % merlot-ból, és ennyi pénzért, hát le a kalappal. (Egyébként szenzációs fröccsöt is ad.) 1500 Ft. 87 pont.

Simonsig Brut Rosé Cap Classique

A végén egy kis ínyencség, egyenesen a dél-afrikai vörösföldből. Cap Classique, merthogy methode classic peszgőről van szó, élesztős, krémes, illatra olyan, mint egy meggyes kakaós piskóta. Ízben már inkább rozés, piros bogyós gyümik dominálnak. 4350 Ft. 80 pont.

Aki kitalálja, melyik hiányzik a képről, kap egy huszast…

Korábban:

Horvátország kidugózva

Mégsem lehet keverni a rozét

Champagne – a luxus buborékai

Hozzászólások

 1. mondta

  5. Kántorbandi 2009-08-25 08:54:17

  igen – a metro tök jó példa, mert van nekik ebből a kategóriából 80-85 pont körüli alapborokból több is, például egy elzászi tramini, ami szintén olcsó (1000 ft körül) és tiszta, szép, a sató izéhez hasonló szintű. ilyen alapborok kellenek még sokan itthon is, bér egyre többen veszik maguknak a fáradtságot, hogy ilyet készítsenek.

  4. akov 2009-08-24 10:24:06

  A chateau ize a metroban kaphato 2200Ft-ert, tegnap lattam. Egyebkent szinte minden provence-i boltban 2,50-3,50 Euro-ert, sot jobbak is, ezen az arszinten.

  3. zoli 2009-08-23 22:40:16

  oh…utóbbi igen jól hangzik, de a távolság távol tart tőle sajnos.
  Ezennel hát felajánlom a nyereményemet a magyar bor közvetett támogatása és felemelkedése céljából század résznyi palack fincsi bor formájában – egyben kötelezve is titeket – általatok való elfogyasztásának manifesztációjaképpen.

  2. kántorbandi 2009-08-23 16:14:11

  :D igen… hát, ebben a helyzetben Ft és simán csak úgy. de lehet egy jó rosé is, ha gondolod. bár ilyen sató izét nem tudok szerezni. esetleg meghívás egy következő kóstolóra?

  1. zoli 2009-08-21 08:50:38

  A sató izé. Ezer vagy millió? Forint vagy euró?

Minden vélemény számít!