Újabb eredmények a bor és egészség kapcsolatáról

Újabb két pont a szkeptikusok ellen: egyszerre két tanulmány is bizonyítja, hogy a bornak szerepe van az egészség megőrzésében.

Az egyik tanulmányt a detroiti Henry Ford Hospital kutatói tették közzé a napokban. E szerint a vörösbor és a szőlőben található rezveratrol egyértelműen véd a halláskárosodás és a kognitív hanyatlás ellen. A rezveratrol dementia elleni védő hatásáról már korábban jelent meg több tanulmány. Most, a kutatók kimondottan az agyi károsodás megelőzését vizsgálták laboratóriumi körülmények között.

A másik kutatás, melynek eredményeit a The New England Journal of Medicine közölte és a The New York Times is idézi, a Barcelonai Egyetem kutatói a Harvard School of Public Health szakértőjével együtt készítették. Ebben az úgynevezett mediterrán diétára és annak szívbetegségekre és stroke-ra való hatására koncentráltak. Az eredmények megdöbbentették a szakértőket: az eredetileg hosszabbra tervezett kutatást 5 évvel korábban be kellett fejezni, mert az eredmények annyira egyértelműek voltak, hogy “etikátlan lett volna tovább folytatni”, fogalmazott a kutatást vezető Dr. Ramon Estruch.

Ami kiderült: a szívinfarktusok, stroke-ok és szívbetegségek okozta halálesetek mintegy 30%-át (!) lehet megelőzni, ha olívaolajban, magvakban, babban, halban, gyümölcsben, zöldségekben gazdag diétán élünk és bort is fogyasztunk.

Minden vélemény számít!