Villa Tolnay Rhein Riesling Badacsony 2009

Egy nagyobb munka kapcsán sikerült ellátogatnom a Villa Tolnay birtokra. A teraszon ülve, a délutáni napfényben iszogattuk ezt a figyelemreméltó rajnait.

Philipp Oser és Nagy László kezei alatt a Villa Tolnayból igazi trendsetter pincészet lett, sokan ugyan a fehérekre emlékeznek inkább, de érdemes a vörösökre is pár kortyot, ill. sort szánni. (Ezt meg is teszem majd a Decanter magazin júniusi hasábjain, ahol az egész pincéről bővebben esik majd szó.)

Most azonban maradjunk ennél a rajnainál, mely árérték arányát tekintve is figyelemreméltó, még a bordíva is felfigyelt a pince boraira. A 2009-es Badacsony rajnai fahordós érlelést kapott (a másik a reduktív készítésű Tavasz), friss, citrusos és virágos tónusokkal dolgozik, csak alattuk érezni a petrolosságot, éppen hogy. A gyümölcsök mellett rengeteg friss zöldfűszer tör elő a palackból, tárkonyos, kakukkfüves aromák. Ízben erőteljes az édes citrom és grépfrút, lecsengésében virágporos mézesség. 2000 forintért fosztogatják pincénél, ami elképesztően jó ár. Nálam ez 4 csillag.

Érdemes még hozzátenni, hogy kibontottuk ennek nagyobb testvérét, a 2004-est, mely kereskedelemben nem kapható, csak, hogy megnézzük, hogyan érik. Hát jól. Még el lehetne tenni vagy tíz évig simán. A savak frissek, a fűszerek itt is megmaradtak, viszont nagyon kibontakozott a palackban a petrolosság is. A citrusosság a grépfrútból elment a mandarin felé, ha így öregszik a kilences is, akkor érdemes bezsákolni belőle.

Minden vélemény számít!