Vistalba Tomero Petit Verdot Reserva 2008

Nagy bor Mendoza-ból (Argentína), löszös-homokos-meszes, szegényes talajról, atipikus szőlőfajtából szűrve.

Színe szinte fekete, durván megfesti a poharat. Illata intenzív: fekete bogyós gyümölcsök, étcsoki-menta (After Eight), feketeribizli, “drága hordó”, meleg karakterrel, amit a menta hűvössége izgalmassá tesz.

A kortyban minden nagy: test hatalmas, koncentráció-hegyek, a tannin bőséges (de úgy húz végig a nyelv két szélén, hogy szinte gyümölcskrém marad utána), a lecsengése hosszú, a savszerkezet pedig egész jól tartja (féltem, hogy ezen megcsúszik, de nem: analitika 5,6g). Hasonló jegyeket mutat az íze is, mint az illat: cassis, szegfűszeg, csoki, szilva.

Játszik benne némi cukor is (3g) és kerekít, de tekinthetem zavarónak is, ha akarom. Ritkán írok le ilyet, de a 15,3-as alkohol nem rúg labdába, elbír vele a struktúra, nincs konyakosság. Presztízsbor csupa nagyboros jeggyel, amolyan tűzijáték-féle vadhoz, szivarhoz, sor végére, fontos vendégnek (aki esetleg nem is boros).

Négy csillag (5990 Ft) és pontosan arra való, amire kitalálták: lehengerelni. A bort a WineAge bocsátotta rendelkezésünkre.

Minden vélemény számít!