Vörösborral a stroke ellen

Újabb kutatás bizonyítja a rezveratrol védő szerepét: most az amerikai Johns Hopkins kutatóorvosai kísérletekkel bizonyították, hogyan védi meg az agyat a vörösbor egy esetleges stroke ellen.

Sorjáznak a borban található polifenolok jótékony hatásáról szóló cikkek, most a nagynevű Johns Hopkins egyetem kutatói tették fel az i-re a pontot legújabb rezveratrolos eredményeikkel. A rezveratrol ugye, egy polifenol antioxidáns vegyület, a szőlő héjában és magjában lakozik, és sokan kutatják (többek között Kapronczai Balázs is, a Polgár pincétől, a Pécsi Tudományegyetemen ebből írt PhD disszertációt.)

A mostani kutatásban egerekkel kísérleteztek. Szegényeknek beadtak egy adag rezveratrolt, majd két órával később stroke-ot (szélütés – agyi vérkeringési zavar) indukáltak bennük, azaz korlátozták az agy vérellátását. Azt találták, hogy a rezveratrolt kapott csoport agysejtjei sokkal kisebb arányban károsultak. Sylvain Dor PhD tanársegéd szerint a kutatás eredményei azt támasztják alá, hogy a rezveratrol megemeli a szintjét a heme oxygenase (HO) enzimnek, melyről már kiderült korábban, hogy védi a károsodástól az agysejteket. Amikor beüt a szél (elnézést) az agy sokkal jobban tud védekezni, mert jelentősen magasabb enzim szintje van. Azoknál az egereknél, ahol nem volt rezveratrol beadás, az agysejtek elhaltak az idézett stroke után.

A kutatók kiemelték, hogy még sok vizsgálat hátravan. Annyit előre is elmondtak, hogy rezvratrolos étrend kiegészítőknél nem biztos, hogy fellép ez a hatás: valószínűleg szükség van a borban található alkoholra, hogy koncentrálja az optimális rezveratrol szintet. Ennek ellenére, senkit nem bíztatnak arra, hogy sok bort igyon, hiszen a túlzott alkoholfogyasztásnak megvannak a káros mellékhatásai. Egyelőre azt sem tudják biztosan, hogy mennyi az annyi: mekkora az optimális adag bor, és milyen bor az, hisz minden bornak más a rezveratrol szintje.

Azt is elmondták: valószínűleg elég egy viszonylag kis dózis, ami csak arra kell, hogy beindítsa a sejtekben már eleve jelen lévő enzim szintjének növekedését a szervezetben. Egy biztos: több kutatás kell, mondták a Johns Hopkins egyetem tudósai.

Minden vélemény számít!