• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Csopaki Kódex ? bírálat és mustra

2015-10-15 ● Kodela Mia

Október 12-én Csopakon, a Szent Donát Birtok éttermében rendezték meg a Csopaki Kódex szabályai szerint termelt 2014-es dűlőborok bírálatát és a korábbi évjáratú dűlőborok szakmai mustráját.

A Csopaki Kódex a 2012-es évjárattól kezdve ellenőriz területeket és minősít a védett csopaki dűlőkből származó olaszrizling borokat. A 8-10 tagból álló termelői közösség az ország legszigorúbb független szabályrendszere szerint műveli regisztrált területeit és készíti az onnan származó dűlőszelektált borait.

Csopaki kódex_borbiralat2014

Az eseményen összesen 29 dűlős olaszrizling került terítékre, amelyből 8 friss tétel versengett a Csopaki Kódex védjegyért. A bírálat eredményeként végül öt 2014-es évjáratú bor szerezte meg a védjegyoltalmat, míg a korábbi évjáratú dűlős tételek közül kettő megosztva kapta a legmagasabb pontszámú boroknak járó Terroir Champion díjat.

A friss védjegyes borok:

  • Petrányi Pince Szitahegy 2014
  • Homola Pince Hajnóczy 2014
  • Csiszár Pince Szil 2014
  • Söptei Pince Nagykút 2014
  • Fekete Pince Hegyalja 2014

Terroir Champion díj 2015:

  • Hamvas Pince Negykút 2013
  • Szt. Donát Birtok Kishegy 2012

A Mustrán résztvevő borokból a nagyközönség az október 17-én megrendezésre kerülő Csopaki Rizling Ünnepen kóstolhat, ennek a programsorozatnak a része többek között az ország legrégebbi egyházi szőlőbirtokának adományozója tiszteletére megtartott Guden szentmise és az azt követő füredi jazz koncert.

További információk a programokról itt és itt.

Címkék: csopak, Csopaki Kódex, Csopaki Kódex Bírálat, Csopaki Rizling Ünnep

← Degenfeld újítások Gasztrotérkép az északi parthoz →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!