• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Organikus duhajkodás a kétéves Terroir Clubtól

2008-10-16 ● borravalo.hu

Talán lehet azt mondani, hogy már megszoktuk a Terroir Clubtól az ínyencségeket. Aki járt már náluk a Csillaghegyi úti bázison, megtanulta összeegyeztetni a steril indusztriális közeget azzal a kínálattal, amit a Terroiros srácok nyújtanak. Érdekes, hogy csak két éve működik a klub, olyan, mintha sokkal régebben lennének. Tavaly elképesztő szülinapi bulit tartottak, kvázi nyitott pince szerűen, megfordult ott vagy kétszáz ember koccintani egyet. Kató Andrásék most a második jubileumot szándékoznak megülni, és egy kicsit nagyobb durranásra gondoltak.

November 22-e lesz a nagy nap, a Terroiros srácok erre a napra kiszakadnak a Csillaghegyi út asimovi világából, és visszaugrálnak a múltba, hogy barokkos túlzásokba essenek, ennek minden pozitív konotációjával. A Kálvin térhez közeli Festetics Palotában (Pollack Mihály tér 3.) ugyanis egy olyan eseményt hoztak kalap (fedél?) alá, amilyet még nem látott a világnak ez a boldogtalan fele. A Reneissance des Appelations (másképp Return to Terroir) szervezettel közösen rendeznek ugyanis egy kisebb fesztivált (kóstolóeseményt?), ilyen jellegű eseménnyel a hazai közönség csak akkor találkozott, ha felszállt egy nyugatra tartó fapadosra, és szerencséje volt.

A fent nevezett szervezet világszerte 150 tagot számlál, és az a bizonyos Nicolas Joly hozta létre 2001-ben, akit sokan sokféleképp hívnak, mégis ő egy nemzetközivé vált mozgalom arca. Szóval a Terroiros srácok, akik egyébként is sok olyan birtok borát forgalmazzák, melyek tagjai a szervezetnek, felvették a kapcsolatot és puhatolóztak. Ennek az lett az eredménye, hogy az egyébként világszinten évi 5-6 kóstolót tartó szervezet november végén Budapestet választotta, ami azért nagy mázli, mert általában a pakli le van osztva ? szerencsére az írek idén lemondták valami miatt, és így megüresedett egy hely. Erre türemkedtünk be mi, nagy elánnal.

Tudni kell, hogy a szervezet fifikás arra, hogy kit vegyen fel tagnak, és nem elsősorban az számít, hogy mekkora a birtok. Vannak a tagok között világsztárok, és vannak párezer palackkal termelő körömnagyságú szőlővel rendelkezők is ? a lényeg, hogy a tagok olyannak ítéljék a termelt bort, ami megérdemli a tagságot. Ja persze, és a biodinamika, organikus készítés, nevezzük, ahogy tetszik. Hazai tag nincs, viszont az eseményre a 37 külföldi tag mellett Katóék meghívták azokat a magyar és határon túli birtokokat, melyeknek szerintük ott a helye. Így lesznek összesen 49-en, ami tök véletlen, úgysem vármegyék vesznek részt.

Akik jelentkeztek, francia, osztrák, spanyol, olasz, szlovén pincék, mind maguk szerettek volna jönni, ők is állják a költségeiket, Kató szerint élénken érdeklődnek az itteni közönség, meg lehetőségek iránt. Valahol az is célja ennek az egésznek, persze amellett, hogy jól megünnepeljék a 2. szülinapot, hogy a hazai és határon túli biodinamikus termelőket kicsit bevigyék a nemzetközi körforgásba, legyen kitekintésük is, meg ismertségük is.

A teljes lista hamarosan elérhető lesz a Terroir Club honlapján, addig lehet érdeklődni a Renaissance des Appellations oldalán, mi most csak azokat emeljük ki, akik első pillantásra megragadtak:

Domaine Pierre Frick (Elzász)

Domaine Leroy (Burgundia)

Coulée de Serrant (ez Joly pincészete ? Loire-völgy)

Domaine André et Mirelle Tissot (Júra)

Nikolaihof (Wachau)

Albet i Noya (Spanyolország)

Terre a Mano (Olaszország)

Cotar (Szlovénia)

A magyarok közül ott lesznek:

Bott Pince

Demeter Zoltán

Királyudvar

Takács Lajos Hollóvár

Karner Gábor

Ráspi

Tokaj Nobilis

Pelle Párlatház

Maurer Oszkár

Melecky Tibor és Sütő Zsolt (Strekov 1075)

Tokaj Pendits

Arra nyugodtan lehet számítani, hogy nem lesz olcsó a belépő, de az infóink szerint 10 ezer forint körüli összeg elég relatív, ha azt nézzük, hogy 11-18 óra között végig lehet kóstolni olyan borokat, amelyeket ritkán hordanak össze egy helyre, főleg ilyen közel. Mi ott leszünk, az biztos.

Korábban:

Kérlelhetetlen terroiristák

A 20 legjobb biobor – óvilág (’08 London, 3. rész)

A 20 legjobb biobor – újvilág (’08 London, 4. rész)

Címkék: biobor, Biodinamika, club, Kató András, Organikus, Terroir, Terroir Club

← Give me Mór! Főpróba: szekszárdiak újborai az Arany Szarvasban →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!