• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Tokaj, Szekszárd, Jezsuiták és juniorok

2009-04-23 ● Kántor Endre

Mit lehet tenni, a tavasz hozta magával a pezsgést: rengeteg boros program van a hétvégén, csak választani kell. Az egész ország mozog, és meg van mozgatva: Tokaj jön Budapestre, Szekszárd nem megy ugyan sehova, oda viszont érdemes menni, a Jezsuiták megmozgatják a legnagyobb neveket is, aki meg lemarad, mehet a juniorokhoz jövő héten. Dömping, választani nehéz.

Tokaj Budapesten

A 2004-es tokaji évjárat jó borokat hozott, de nem szárnyalt a legjobbak közé. 2005 azonban úgy néz ki magasra fog röpülni: egyensúly, erőteljes savak, hosszú lecsengés ? ilyenek a már most sokat ígérő ?05-ös aszúk. Pedig nehézkés volt az év, az egyesület elnöke, és a Patricius borásza, Molnár Péter szerint: május elején özönvízszerű esők áztatták a borvidéket, az alapvetően hűvös és csapadékos nyáron a gombás betegségek ellen kellett küzdeni. A hosszú vénasszonyok nyara azonban visszahozta a reményeket. A szép idő egészen november közepéig tartott, így többszöri aszúszem válogatásra volt lehetőség. Vannak, akik szerint az évjárat hosszú ideje a legjobb. Hát, aki biztosra akar menni, vagy 46-ot megkóstolhat közülük, a Tokaj Reneszánsz Egyesület április 25-i bemutatóján a Gerbeaud ház átrium termében. 15 órától fogzománcrepedésig. Érdemes időben érkezni, a siserehadak előtt.

http://tokaji.directinfo.hu/Hirek.html

Szekszárdi aranyak Szekszárdon

Aki éppen délen tartózkodik, és most szomorkodik a botritisz-elvonás miatt, az némi tanninnal, savval, kidomborodó pirosbogyós gyümölcsökkel és fűszerekkel vigasztalódhat. Ráadásul nem is nagyon kell válogatnia, megtették ezt neki a Szekszárdi Borvidéki Borverseny bírái. Szombaton ennek a versenynek az aranyérmes borait lehet kóstolni Szekszárdon, az Illyés Gyula Főiskola aulájában (Rákóczi u. 1.) Az első tízben öt Takler, egy Bodri Bikavér, és ami igazán izgalmas: Pálos Miklós Borműhelye, és egy newcomer, a Szeleshát.

A Jezsuiták és a kultúra

In vino cultura névvel rendez szimpóziumot a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium, április 24-25-én, Kispesten, a Hunyadi u. 2-4-ben. Vivat Bacchus koncert, Kerekasztal a bor keresztény vallásban betöltött szerepéről, emellett a fiatal borivók találkozhatnak több nagy borásszal is. Ott lesz: Szepsy István, Frittmann János, Vesztergombi József, Maya Ernő, Konyári János, Thummerer Vilmos, Polgár Zoltán, ifj. Figula Mihály. Diákkal kedvezmény.

www.szentignac.hu

Juniorok Junibora

Aki főiskolás., egyetemista, és hétvégén inkább utazik, kedden a Juniboron pótolhat borkultúrából, a Budapesti Corvinus Egyetemen, mivel UniBORsitas napot tartanak. 16:30-tól két órán keresztül a III. előadóban kerekasztal beszélgetést folytatnak a magyar bor jövőképéről, Szepsy István, Gere Attila, ifj. Gál Tibor, Riegler Zsolt, Bíró Lajos, Kovács Ákos, Csorba Gábor részvételével, majd eztán 18.30-tól lehet kóstolni az Aulában. Diákkal itt is olcsóbb a belépő.

www.junibor.hu

Korábban:

Brüsszeli aranyak

Könnyű borokkal a válság ellen

Áttörés nincs, 2004 nehéz év volt

 

 

 

Címkék: in vino cultura, Szekszárd, Tokaj, uniborsitas

← Főpróba: szekszárdiak újborai az Arany Szarvasban Borszerdán kárdonnéjt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!