A Tokaj Y Tokaj-Hegyalja új borász-generációja. Ők azok a fiatalok, akik a hagyományokra alapozva, lendülettel, és modern szemlélettel szeretnék tovább erősíteni a Tokaji Borvidéket.
Van, aki nulláról indulva, és van, aki a családi pincészet kereteit tágítva, de a Tokaj Y tagjai mind egyetértenek abban, hogy Tokaj Magyarország egyik legizgalmasabb borvidéke. Az új generáció itt is, mint a többi borvidéken, utat tör magának: szerencsére egyre több fiatal indul neki kíváncsian, kísérletezve, a hagyományokat tiszteletben tartva a borászkodás útján, és teremt új értékeket. Az öt tagból álló Tokaj Y célja, hogy a tapasztalatokat összeadva, közös erővel, folyamatos tanulással megszerezzék azt a tudást, mellyel méltóképpen képviselhetik majd a jövőben a Tokaji Borvidéket. A feladat egyértelmű: csak és kizárólag minőségi borok készítése egy történelmi hagyományokkal rendelkező borvidéken.
Tagok:
Dávid Rémusz, Budaházy- Fekete Kúria Pincészet
Homoky Dorka, Homoky Pincészet
Kvaszinger Laci, Kvaszinger Borászat
Varkoly Ádám, Árpád-hegy Pince
Zsirai Kata, Zsirai Pincészet
Legközelebb február 2-án, a Furmint Február Nagykóstolón, egy közös standnál találkozhattok a tagokkal. Kóstolás közben mesélnek majd arról, mi inspirálta őket, mikor elindultak ezen a sokszor nem könnyű úton, és milyen elvek mentén művelik szőlőterületeiket, készítik boraikat.
A Tokaj Y programjai a közeljövőben:
február 2. – Furmint Február
február 28. ? Borkollégium / Tokaj Y mesterkurzus
március 25. – Tokaj Március
május 5. – Nyíregyháza borest