7 milliárd dollárt hoz a kanadai gazdaságnak a bor

Hallott már valaki a kanadai borról? Na jó, a jégbort kivéve. Pedig úgy tűnik, elég komoly injekciót jelent a bor a kanadai gazdaságnak: csak Brit Columbiában évente 47 millió palackot fogyasztanak el.

A Vancouver Sun igen érdekes cikket közölt a kanadai boriparról, melyből kiderül, hogy a szövetség tagjai közül Brit Columbiában van a legnagyobb borkultúra. Itt évente 234 millió pohárnyi (1,5 dl-el számolva) kanadai bort fogyaszt el a 4,5 milliós lakosság, azaz évi 47 millió palackot – derül ki egy friss tanulmányból, amit az ország borászati testülete, a Canadian Vintners Association készített. A gazdaság komoly szereplőjévé vált kanadai boripar 31 ezer főt foglalkoztat, és 7 milliárd dollárt hoz a kanadai GDP-nek (US dollárban). Egy kanadai bor palackjának átlag középára 11,30 dollár.

De mi minősült kanadai bornak a tanulmányban? Megkülönböztetik a 100% kanadai szőlőből és az országban palackozott bort és az ún. ICB (International Canadian Blend) borokat, melyek import és hazai szőlő keverékéből készülnek. Kanadában 476 pincészet van, két mamuttal: a Constellation Brands és az Andrew Peller Ltd. óriási portfolióval rendelkező, nemzetközileg is jelentős nagyvállalatok.

Ahogy fentebb is kiderült, Brit Columbia a hajtómotor. Itt 212 birtok található, melyek összesen 4100 hektáron 846 ültetvényen dolgoznak. Évente 800 ezer látogató keresi fel a Brit Columbiai pincéket, a szövetség adatai szerint.

Minden vélemény számít!