• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Miért is vagyunk másnaposak?

2009-07-07 ● Kántor Endre

A Másnaposok című film kapcsán merült fel több bor bloggerben is a világ körül, hogy miért is vagyunk másnaposak, és mit lehet ellene tenni. A válasz persze egyszerű, ne igyunk annyit. Betartani viszont annál nehezebb, és hát lássuk be, van, amikor elkapja az embert a gépszíj. Másnapossági kisokos, fesztiválok idejére, kezelési módszerekkel.

Megy a moziban a Másnaposok című film, és többen az internetes borissza társadalomból felkapták a fejüket: télleg, hogy is, miért is, éseztígyhogy? A sawineadvocate.com hírlevelében közölt pár észrevételt, mi pedig úgy láttuk, itt az ideje felhívni egy szakit, majd köznyelven megfogalmazni azt, mi történik a szervezetben, ha túl sokat iszunk, mivel itt a fesztiválok ideje. Nem biztos, hogy rögtön megszűnnek a tünetek, de legalább tudjuk, mi okozza őket.

Izzadás, hányinger, émelygés

Ezek az orvosi nyelven ún. acidosis tünetei. Az állapot akkor lép fel, amikor a vérünkben több sav halmozódik fel, mint amennyi kellene. Az alkohol maga nem bontja le a vérünkben található savakat, hozzátesz azonban olyan savakat, melyek addig nem voltak ott. (Az etanolt a máj alhohol-dehidrogenáz enzimje acetaldehidre bontja. Ez a mérgező vegyület felelős a legtöbb tünetért. Ezt a vegyületet az acetaldehid-dehidrogenáz ecetsavvá alakítja, így lesz többlet sav a vérben.) Minél nagyobb a vér savtartalma, annál rosszabb lesz: súlyosabb hányinger, izzadás, émelygés lép fel. Egy átlagembernek 18-24 óra alatt áll vissza a vérében a savegyensúly.

Szájszárazság, szomjúságérzet, fejfájás, bevérzett szem

Itt nem a savak, hanem a szervezet védekező mechanizmusa a felelős. A fent említett folyamat első lépcsője az, hogy a keletkezett méreganyagot a szervezet enzimekkel próbálja legyőzni. Sajnos azonban ennek egyik mellékhatása pont a fent említett acidosis, másrészt azonban van egy szint, amikor a méreganyag mértéke meghaladja az enzimekét. Itt kezdődik a probléma. Ilyenkor a májnak és a vesének sokkal több folyadékra van szüksége, hogy a méregtelenítési folyamat jól menjen. Ha nekik nincs elég, akkor elveszik onnan, ahol van. Furcsa helyzet áll elő: pisilni sokat kell, mert az a méregtelenítő folyamat része, folyadékra azonban egyre inkább szükség van, mert az is a folyamathoz kell. Így aztán a testünk minden részéből elnyert folyadék közvetíti a méreganyagot a budiba, mi pedig szépen kiszáradunk.

Étvágytalanság, zaj- és fényérzékenység, rossz kedélyállapot, ingerlékenység

A fent említett két folyamat együttes hatásai. Az etanol, acetaldehid és a különféle színező, aromásító anyagok, illetve bizonyos szeszekben található erjedés vagy lepárlás során/után keletkező szennyeződések a felelősek a tünetek kialakulásáért. Az általános vélekedés szerint a színes koktélok, sötétebb színű párlatok (rum, brandy, stb.) sokkal inkább okoznak másnaposságot. Míg ez nem teljesen bizonyított, a fenti folyamatok minden alkohol fogyasztásánál beindulnak.

Súlyosbító körülmények

A szaki szerint a kutya szőrével való gyógymód a közvélekedés ellenére nem segít a helyzeten, sőt. A folyamatok ilyenkor szépen újraindulnak, egyedül az alkohol fájdalomcsökkentő hatása miatt érezhetjük úgy, hogy vége a nyomorúságunknak.

A gyógyszerek és pirulák alkalmazása sem túl ésszerű: ezek a gyomrot és nyálkahártyáját szedhetik szét, főleg, ha van a szervezetünkben még alkohol, a gyógyszerben pedig acetaminofen, ami együtt súlyosan májkárosító hatású.

A kávé sem túl jó öltet (bár a meleg folyadék jól esik), mivel nagy a csersav tartalma, ami megint csak a gyomor nyálkahártyáját készíti ki, és koffein van benne, ami fokozza a savtermelést.

A hangos zene, az elégtelen táplálkozás és a kialvatlanság, tovább fokozzák a tünetek erejét.

Kezelés

Bár sok okosság van a neten mindenfelé, hogy mit kell csinálni, valóban keveset tehetünk, pihenésre és türelemre van szükség. Mégis, van, amivel lehet csökkenteni a nyomort.

Víz. Minél több víz azonnali bevitele. Ez egyébként már fogyasztás közben is fontos, hogy legyen honnan elnyernie a vizet a szervezetnek.

Vitaminok. C-vitamin, multivitamin és minden vitamintartalmú zöldség, gyümölcs fogyasztása. A brokkoli, karfiol és más zöldségek kiváló méregtelenítők is.

Egy kiadós reggeli. Tej, lekvár vagy méz, lényeg, hogy legyen benne cukor, vajaskifli, tojás de simán jöhet egy jó erőleves, karfiol- vagy brokkoli leves is.

Sport. Tudjuk, ez nehéz ügy, főleg émelyegve, de mozgás közben a szívünk gyorsabban ver, nagyobb mennyiségű oxigént szállít és felgyorsítja a méregtelenítést. Például egy jó fejelés a Balatonban.

Oxigén. Állati vicces, de a wikipedia közöl egy kutatást: egy 1999-es tudományos felmérés és kísérlet eredményeként, a New York Timesban megjelentetett tudósítás szerint, a másnaposság tünetei gyorsan megszüntethető,ha a beteg növelt mennyiségű oxigént kap. A kísérletben két csoportban vizsgálták az embereket, egyik csoport 80% Oxigén-20% Nitrogén összetételű ?levegőt? kapott, a másik csoport a normális 30% Oxigén- 70% Nitrogén elegyet. Az első csoportból 17%-a a betegeknek volt még rosszul a kezelés után, a kisebb oxigént tartalmazó elegyet kapó csoportból 30%. Orvosok, nővérek és búvárok jelentései szerint az oxigén adagolása a megfelelő mennyiségben a legjobb megoldás a másnaposság kezelésére.

És te, kedves olvasó, mit javasolsz?

Címkék: kezelés, másnap, másnaposság, tünetek

← Érződnek-e a borban boldog négerek? Zene-bora XIV – Somló hangja →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!