• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A globális felmelegedés első áldozata

2007-06-04 ● borravalo.hu

Északra szorulhat a Chianti, nagyon északra. Felejtsük el az olvadó gleccsereket, a gombszemű kisfókákat, ez alkalommal komoly a vészhelyzet. A firenzei egyetem hétfőn tett közzé egy kutatást, amely szerint a globális felmelegedés okán egyre kedvezőtlenebbé válik a bortermelésre Toszkána éghajlata. Jó lesz tehát vigyázni, mielőtt elözönlenek minket a dél felől menekülő sangiovesék, és canaiolók…

Megfájhat a Chianti, ezzel fenyegetnek minket az okosok. Toszkána zászlósbora, az olasz borászat neháztűzérsége. Tudják, no, a kültelki pizzériákban a bárpult felett dekorcélokból porosodó kukoricacsuhéba font hasas palackok? megvan? na azokban Chianti volt egykor. Toszkánán keresztül sréhen húzzunk két vonalat, a metszéspont körül találjuk a borvidéket. A Chianti eredetmegjelölést takar, ezek a borok Sangioveséből, Canaiolóból, és fehér Malváziából készülnek (utóbbi görög eredetű). Namármost chianti az, amikor ezek olyan kombóban kerülnek a flaskába, hogy annak legalább 70 percentje sangiovese. Mostanában már lehetőség van arra, hogy kispórolják a fehérszőlőt, sőt mára már 100 százalékos sangiovese is lehet chianti, puhulnak a taljánok is, na. Amennyiben a cuccot 38 hónapig érlelik, riserva, de ha mégtovább, meg magasabb a minősége (extrakt, alkohol, sav) akkor superiore a minőség.

De mi mehet gajra?


Ezeknek az ütős mediterrán vörösboroknak az kell, hogy folyamatosan kurva meleg legyen, azt követően meg jópár éven keresztül ne basztassák őket – attől lesz az a brutális test, a fűszeresség, és fogzománcot oldó tannin, meg a téglaveres szín. Toszkánában mi van? Meleg. Akkor mi a probléma?

Simone Orlandini, a Firenzei Egyetem agrometeorológusa szerint az a fő baj, hogy egyre melegebb az időjárás, az eső viszont egyre inkább brutális viharok formájában érkezik, ami öntözni kevés, de arra hogy széjjelverje a termést – mint gyöngytyúk a töreket – éppen elegendő. Orlandini szerint, ha nem történik valami, néhány év, és az Alpokban lesznek az olajfaligetek, Skandináviában pedig a a fő borvidékek. (valószínű, hogy néhány svéd és finn a hírre legott nekiáll fokozni a CO2 kibocsátást, csak hogy meggyorsítsák a folyamatot).


Orlandini professzor nem aprózta el: harminc év termését elemezte ki alaposan. A dologban az a vicces, hogy a tizenöt-húsz évvel ezelőtt szüretelt termés valszeg mostanra még mindig igen szép arcát mutatja, ezeket a borokat az első tíz évben nem nagyon szokás basztatni. Arra a következtetésre jutott, hogy a meleg önmagában akár még jó is lehet, de az esőkkel kombinálva, amolyan monszunosan – na az tönkre vághatja a toszkán bortermelést. Egyes termelők ráadásul arra panaszkodnak, hogy a száraz meleg megnyomja a cukor képződést a szőlőben, a magas alkoholtartalom pedig megborítja a bor egyensúlyát.

A konklúzió annyi, hogy ideje volna csinálni valamit a globális felmelegedés ügyében (jó alkalom erre a G8-as srácok összeröffenése) különben nagy gebasz lesz, a borászatban (is).

StevieKraft

Korábban:

Vinitália – a csizma végigkóstolva

Magyar arany Veronában

Az olasz meló: Vinitaly 2007

Franciaország-Argentína 1:0 – a nagy malbec teszt

Címkék: Canaioló, Chianti, Globális Felmelegedés, Malvázia, Olaszország, Sangiovese, Toscana

← A nagy londoni balhé 4.: rengeteg magyar érem Miközben mi a szőlőtőkét vágjuk? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!