A 10 legjobb bringás bor

Itt a tavasz, elképesztő erővel. A májusi cserebogarak rajzását megelőzve kirajzottak az utakra a bringások. Teker mindenki, akinek kivan a két kereke. Mi mást tehetnénk, ajánlunk hozzá borokat! Milyen egy jó bringás bor? Szerintünk jó ivású, alapvetően könnyed, zamatos és nem túl alkoholos. Azt is megmutatjuk, hogyan tudunk legjobban bort szállítani bringán.

Egy jó bringázás után jólesik lecsúsztatni pár pohár fröccsöt vagy könnyed zamatos, jól behűtött bort. Tudja ezt mindenki, aki körbetekerte már a Fertő-tavat vagy a Balatont. (Arról nem is beszélve, hogy Magyarország borvidékei bringaháton még szebbek.) A jó időre való tekintettel ajánlunk 10 olyan bort, melyek nálunk kiválóan vizsgáztak. Piknikre, Duna-parton ücsörögve, egy teraszon pihenve vagy akár otthon egy jó tekerés után.

Ebner Borzongás

Az első fecske volt a hazai piacon, azóta is klasszikus ez a gyöngyözőbor. Grapefruitra épít, apró és dús buborékokkal. Populárisra van hangolva, a savakat és pezsgést a 15 grammnyi maradék cukor ellensúlyozza, vigyázat, itatja magát, nálunk jég között hűtve fogyott el hat palack, mielőtt bárki is azt tudta volna mondani, hogy südtirolischer apfelstrudel.

Kertész Királyleányka habzóbor

Az etyeki Kertész pince egyik nagy dobása volt a 2011-es habzóbor, mely elég gyorsan elfogyott a polcokról, az etyeki fesztiválon is slágertermék volt. Nem csoda, mert a könnyed, kedves, friss gyümölcsös és virágos, szőlőleves-traubis aromavilágú borra nem kell külön odafigyelni, viszont így aztán hamar el is fogy.

Royal Tokaji Sárgamuskotály 2011

Ha már Amerikában moscato láz van, nekünk is van szép számmal jó muskotályunk! Üdvözlendő a csavarzáras palack, ilyen borokra ez több mint tökéletes. (Kár, hogy sokan még mindig az alacsonyabb minőséget asszociálják ezzel. Óriási tévedés.) Halvány citrom szín, intenzív szőlős-virágos illat, némi negédességgel. Szájban üdítő savak, egyszerű, jól érthető és iható textúra. Szuper nyári bor: zamatos és frissítő.

Hilltop Sauvignon Blanc 2012

Árérték bajnok és tévedésmentes választás Kamocsay Ákos új designnal és csavarzárral ellátott bora. Modernebb, befogadhatóbb, tisztább beltartalmilag is. Nem is beszélve az árról, mely 850-900 Ft között elég erős érv arra, hogy kosárba kerüljön.  Közepesen intenzív illatvilág, tipikus savblanc jelleg. Frissen vágott fű, bodza, és friss fehérhúsú gyümölcsök. Szájban szép egyensúly, nem túlzó savak. Lime, citromhéj és egres. Nyári slágerbor ez is, jól behűtve, fröccsnek is, könnyedebb étkek mellé.

Fabro Nozze 2012

Fehér házasítás: főleg cserszegi és egy kicsi chardonnay. Érdekes illata van elsőre, zöldalmás, húsos, élesztős és picit fémes. Ebből hosszú távon csak a frissítő alma marad meg egy kicsi vajassággal (ez a chardonnay lesz valószínűleg). A korty citrikus, fanyar, bő savval, lime-al, savanyúcukorral. Lecsengése nem túl hosszú, viszont hőségnapokra kiváló ital lehet, nyomjunk rá felesben szódát és élvezzük az adult lemonade-et!

Gedeon Kékfrankos Rozé 2012

Kétségtelenül a 2013-as év eddigi biztos befutója nálunk. Ehhez nagyban hozzájárult két dolog: 1) hogy ilyen áron ilyen minőségű bort lehet kapni (700-800 Ft között) és 2) eddig mindenhez jól passzolt, amihez kóstoltuk, amolyan univerzális borként van jelen a háztartásban már egy jó ideje. Fröccsnek is, tisztán is kiváló, arányai pengén el vannak találva. Málna, eper és pirosbogyósok, némi meggyes vonal, egy kis maradék szénsav, alacsony alkohol és pont elegendő sav. Másra nincs is szükség.

Maurer Oszkár Zöldfülű 2011

Egy házasítás a meleg napokra, nem éppen szokványos fajtákból. Szerémi zöld, bakator, mézes fehér, olaszrizling és kövidinka. Finoman fémes, vegetális, rusztikus illat. Igazi oldschool. Szájban is folytatja, amit elkezdett, de egy kis friss és némi reszelt alma csatlakozik hozzá. Hűtsük agyon és élvezzük az ősi fajtákat.

Vylyan [KSZÍ]

A nevében lévő görög betű valójában a palack nyitásakor képződő hangot utánozza. A piac tán legfrissebb szereplője, a pezsgő alapjának is használt pinot noirból, rozé verzióban. Friss, üde, szomjoltó, de a kortynak van mélysége is. Málna és édesfűszerek. Pezsgő, de nem a sznobkomoly fajtából.

Meinklang Somlóifehér 2012

Olasz-hárs-furmint-juhfark, igazi somlói. Csavarzárral, tehénnel a címkén. Lendületes, reduktív illat sok zöldfűszerrel és csak enyhén somlóis ásványossággal. Szájban zöldcitrom, élő, de nem élénk sav, alig közepes test és mégis a sav helyett a lecsengésben a gyümölcsök maradnak meg (pl. fehér alma). Nem vészesen drága (kettőfél), de nem is az a hopplecsúszott ital, lehet rajta gondolkodni (bringa a fához döntve, mi meg a fűben fekve).

Nikolaihof Weingebirge Grüner Veltliner Wachau 2011 Federspiel

A világ első biodinamikus termelője, a második világháború után restartoltak és szükségből nem használtak vegyszert, ami úgy is maradt (szerencsénkre). Tiszta, friss, fűszeres illat citrommal, kenyérhéjjal. Süt belőle a vidámság, ugyanakkor a komoly mélységek. Szinte vastag a test, érett cucc, hosszabb túrák után ajánljunk csak. Körte, gyömbér, péksütemény és egy pici szurokfű. A szerkezet roppanthatatlan, minden a helyén. Mondjuk, hatezer forintért fröccsnek már nem csinálnánk meg (de nem csak az ára miatt).

Képgalériánkban pedig arra adunk ötletet, hogyan lehet a legjobban egy palackot szállítani bringán. (A kiegészítőket az etsy.com oldalon találtuk.). Katt a képekre a galériához!

Fontos: senkit nem bíztatunk arra, hogy ittasan bringázzon. Ezek a borok az after party-nak, a túra utáni koccintásokra vannak kiszemelve. Jó tekerést és Share The Road!

Hozzászólások

  1. italosztaly mondta

    én ajánlanék azért valamit tekerés alatt is, a legjobb bor a sör felkiáltással:) egy ideje ugyanis 1 sör elfogyasztása után szabad biciklizni, csak nem főúton (ez utóbbit mondjuk nemértem, mert ennyi erővel 10 sört is meg lehetne inni, ha a delikvens utána földúton “közlekedik”). a lényeg a lényegben hogy nekem évek óta egyseggel 30-40km után mindig jól esett valamelyik faluban beugrani egy jól szituált vendéglátó egységbe, és ott meginni szigorúan maximum egy korsó hideg és jó minőségű sört (szociológiailag is érdekes idegen helyen egyedül megjelenni bringásként). olyannyira ragaszkodom ehhez, hogy tavaly például egy verseny féltávjánál rántottunk le a srácokkal egy korsóval. aztán persze pórul jártam, mert így sokat időztünk egyhelyben, és újraindulásnál úgy beállt a lábam hogy hátszélben sem tudtam húsznál gyorsabban tekerni úgy 10km-en keresztül:)

Minden vélemény számít!