A medvetalpas Gizella

Három éve, 2008 nyarán kóstoltam először Gizella bort, akkor a mókás-medvetalpas címke, a korrekt és jó árú bor megtetszett. Ez volt a 2007-es Medve Furmint, amit egyenes következményként beszélgetések követtek Szilágyi László borásszal a Borfesztiválon, később pedig más kóstolókon. Ezeknek a beszélgetéseknek az lett az egyenes következménye, hogy látogatást szerveztünk dűlőjárással és kóstolással.

Pince és vendégház

Tokaj Bodrogkeresztúr felőli végén található a nagyszülői örökségből kinövő Gizella-főhadiszállás, ami egy 7800 nm-es telken fekvő pincét, palackos érlelőt, kóstoló-fogadótermet, vendégházat, tágas parkot-parkolót foglal magában és persze itt lakik a borász is a családjával. A pince mondhatni hagyományos, leszámítva azt a két ágú részt (képgalériánkon), ahol a hordók találhatók, nekem tetszett. A 2003-ban épült vendégházban öt szoba található, max. tizenhárom fő tud egy laza boros hétvégét (horribile dictu, hetet) beütemezni (hatalmas konyha-étkező és tv szoba van a földszinten, meg egy méretes borhűtő, benne borok lokális abszolválásra). Az árak barátságosak, rend és tisztaság van, ráadásul a csoportok fogadása úgy történik, hogy lehetőleg ne legyen átfedés (ha négy ember vesz ki szobát, akkor is kint van a „telt ház” tábla). A pince grafikai megjelenése egységes, jól felismerhető polcon és molinón is (tetszik vagy sem, alapjában véve ez a lényeg).

A borász

Szilágyi László egyrészt szőlész-borász szakmérnök, másrészt agrárközgazdász. Feleségével, Mariannal vezeti a birtokot, aki a kommunikációért felel. A kezdő lökést a már meglévő nagyszülői pince és szőlő adta: a telket 1984-ben vásárolták teljesen üresen, erre kerültek fel szép sorjában az épületek. Szakmailag a kezdetektől jelen lévő (évfolyamtárs) Balassa István és Krimin Attila segített, előbbivel máig sok közös megjelenéssel szoktak előfordulni boros rendezvényeken. Ahogy a honlap fogalmaz „a kiváló szőlőterületek, a kézműves technológia, a magas szintű képzettség, elhivatottság és szűnni nem akaró ambíció teszi lehetővé, hogy évről évre elkészítsük borainkat, melyek gyümölcsösek, lendületesek, vidámak, könnyen fogyaszthatóak”. Mindemellett Laci folyamatosan számol és elemez. Egész hétvégén egy szóval sem panaszkodott a sok adminisztráció miatt, inkább tervez és igyekszik egy lépéssel maga előtt lenni, így biztosított a cash-flow és a fejlesztés lehetősége is egyben. A pozitív hozzáállás és életszemlélet érezhetően nem csak duma, rengeteget hallottam tőle a terveiről (miközben megtekintettük azokat a már megvalósult terveit, amikről tavaly és tavalyelőtt beszélgettünk).

A területek

A pince közel hat hektáron dolgozik, kétszáz mázsa szőlő jön le róla összesen, ebből kb. 100 hektó bor készül (ez nyilván függ az aktuális évjárattól is). Területeik a Szil-völgy, Medve, Kastély, Barát és Fürdő-dűlőkben találhatók. A Szil-völgy neve már nem cseng ismeretlenül a figyelmes borissza fülében: a 2009-es „Szil-völgy Furmint” általános tetszést aratott a Furmint Februáron, valamint több internetes borblog is beszámolt róla, mind elismerően. Érdemes megnézni a térképen az elhelyezkedését: a déli irányú hegygerincen nyugati kitettségű, 140-180 méter magasan fekvő és a rendszerváltás óta még nem igazán felfedezett területről van szó, pedig körülötte mind első osztályú dűlők vannak (a Szil-völgy is az, az 1772-es besorolás szerint). Talaja fekete dácittufa, rajta laza lösz, szóval minden feltétel adott egy (vagy több) nagy borhoz. Nem mellesleg a völgyben az eddigi 0,8 hektárhoz most lett vásárolva további egy, ahol megkezdődik a tereprendezés, majd a telepítés. Koncepciózusan, tudatosan. Megtudtam, hogy tervben van egy boros szőlőjáró útvonal kiépítése is: a táj festői szépségű, a teraszos kialakítás adja magát, hogy felhúzzunk egy pergolát az ösvény tetején, ahol fel lehet pattintani egy üveg innen származó bort.

A szőlészeti-borászati munka nagy vonalakban: aprólékos, egyes helyeken heroikus küzdelemmel – bakművelésű területeken – kézi szüret (gyakori a szakaszolt szüret, a parcellákat sem egyben szedik le, hanem fürtönként válogatva), érlelés Dynamis másod és harmadtöltésű tölgyhordókban (jelenleg 37 darab pihen a pincében, különböző méretekben).

Katt a képekre a galériához!

A borok

Gizella Pince Szil-völgy Furmint 2009
Első osztályú területről, laza lösszel borított, szinte fekete színű dácittufa talajról, főleg bakműveléssel, erős terméskorlátozással készült bor. Szinte világos színű bor, illata finomseprős, körtés, őszibarackos, elegáns ásványossággal keretezve. A kortyban fehér húsú barackkompót, friss, florális zöngék, nem vastag, csak hosszú. Továbbra is kedvenc furmintjaim között tartom számon.

Gizella Pince Battonage Furmint (Kastély-dűlő) 2009
Az 1966-os telepítésű szőlő riolittufa alapú, kötött lösszel fedett talajon található. Illata túlérett, lédús gyümölcsöket, nagyon határozott battonage-os, szinte flor-os vonalat visz, egzotikus virágokkal keverve. A korty kissé rövidebb a Szil-völgynél, határozott savakkal, finom nyári almás gyümölcsösséggel, magas extrakt-tartalommal és populáris jegyekkel búcsúzik.

Gizella Pince Medve Furmint 2009
Az ültetvény riolit alapú köves-málladékos, tufás nyiroktalajon fekszik. Illata közepesen intenzív, vanília és fehér virágok tűnnek fel elsőre, déligyümölcsökkel kísérve (hízelgő pop-furmint, jól érthető) – a korty is errefelé vezet: jól iható is, nem csak jól érthető, krémes textúra, kandírnarancs, a 9g cukor pont a helyén (semmi gejl, vagy művi érzet), viszont amit a múltkor nem vettem észre, komoly gyógyfüves vonalba fut ki, ami visszahozza a minerális-tokaji érzetet.

Gizella Pince Barát-dűlő Hárslevelű 2008
57 g cukornak feszül ellen a 7,4g sav. Illatában birsalmasajt (sőt hitlerszalonna, már aki emlékszik ilyesmire), málna, kamilla. A kortyban jól balanszált alkohol-sav-extrakt-cukor-hordó, vastag és sok érett egzotikus gyümölcs. (Általában töppedni szokott, most a szürettel hiába vártak november 19-ig, ráncos arany színű bogyók kerültek a kosarakba, 26-os mustfokkal). Jó ár-érték arány.

Gizella Pince Sárgamuskotály 2009 (Kassai-dűlő)
Funky, de nem bitchy! Virágos, abszolút primer-roppanós szőlő az illata. Szerintem nincs ember a földön, akinek ez ne tetszene már elsőre. A korty olajos, ugyan jól csúszik és „muskotályos”, de egyáltalán nem buta. Egy kis nyalánkság a nem-borisszáknak is.

Gizella Pince 5 puttonyos Aszú 2005
Analitika: 139g cukor, 10,4g sav. Minerális, hársmézes, finoman zöldfűszeres illat grillázzsal, hallatlanul izgalmas érlelési jegyekkel, teafűvel. A korty egyáltalán nem cukor-fedett, a savak finoman húznak át a lecsengésen. Nem nehézkes, egy palackérett jegyeket már felvonultató aszú, a gyümölcsök és az ásványok vibráló játékával az ízben.

Gizella Pince 5 puttonyos Aszú 2006
Még nincs piacon, a 164g cukrot itt 10g sav támasztja. Fejlődő illat hársvirággal, mézzel, a furmint körtedzsemje és a hordó mogyoróssága is érezhető rajta. A kortyot is a hárs-asszociációk vezetik, nem „ütősen aszús” jelleg, némi újfás tannin. Nagyon jó alapanyag, a nyílási idő és a szerkezet hosszú potenciálra enged következtetni.

Gizella Pince 6 puttonyos Aszú 2007
Az édes zászlóshajó: légies, de kifejezett édességgel bíró, új stílusú aszú, az évjáratra jellemző mediterrán meleg szinte mazsolás-barackos tónusaival. Krémes, olajos textúrájú és van súlya a szájban, de ez csak a lecsengésének hosszában mutatkozik meg.

A lecsengés

Hadd ne mondjam, a boncolgatós, szálazgatós kóstolás után Laci megkérdezte melyik aszú ízlett a legjobban és én azt mondtam – éjfél után – hogy ma este a 2005-ös igazán izgalmas. Töltött és a palack hipp-hopp lecsúszott (ennyit az aszú, mint műfaj nehézkességéről). Átvonultunk a hordókhoz és hosszas fertőtlenítési óvintézkedéseket követően vettünk magunkhoz a 2010-es aszúból is. Nem is csecsemő, hanem magzat még. Izgalmak. Aztán kiültünk a kertbe (telihold volt 2011. augusztus 12. péntek este), a Szil-völgy furmint maradékából kortyolgatva, elmerengve az élet nagy dolgain (család, birtok, boldogság) beszélgetésbe fordult az éjszaka. Pedig másnap már várt minket az Andrássy Rezidencia egy ötfogásos, Gizella borokra építő degusztációs menüvel, de ez már egy másik történet.

Minden vélemény számít!