A világ legjobb címkéje

Nem sokkal azt követően, hogy egy ausztrál lett a világ legjobb borásza, a déli félteke grilles népe elvitte a világ legjobb boroscímkéje díjat is, legalábbis a World Label Awards Association szerint.

Az biztos, hogy egy boroscímke – ahogy bármilyen művészeti alkotás, nagyon szubjektív dolog: lehet megosztó, populáris, egyszerű, különc, stb. Az is biztos, hogy objektív mércék is vannak, melyek alapján azért erősen meg lehet szűrni a mezőnyt.

Ezt a bizonyos mezőnyt a World Label Awards Association idén úgy szűrte meg, hogy egy kis ausztrál pincészet, a McLaren-völgyi Chalk Hill Winery egyik bora, az Alpha Crucis Shiraz 2008 lett a legjobb. A címke diadalmenete töretlen volt, először hazájában vert mindenkit, aztán a döntőben Európa, az USA, India, Japán és Új Zéland legszebb címkéit nyomta le.

A letisztult, minimalista címke fókuszpontjában a Dél keresztje látható, az Alpha Crucis, az öt csillag közül a legfényesebb külön ki van emelve. A címkét tervező Motiv Design elmondta: a címke felső részét képező ellipszis, vagy részleges parabola az éjszakai égbolt alakját tükrözi, a Dél keresztje konstellációt szaggatott vonallal jelölték, mint a múlt századi térképeken. A címke alsó részén található arany keret a korai európai csillagtérképek sajátja volt. A Dél keresztjének csillagait dombornyomással készítették.

A Motiv Design által tervezett címkét a Studio Labels nyomta, ők készítik az ausztrál címkék mintegy 70%-át a Decanter szerint.

Mi többször szedtünk össze izgalmas címkéket a nagyvilágból, érdemes megint átböngészni a Jó bornak is kell cégér sorozatunkat.

Hozzászólások

 1. Kántorbandi mondta

  @ ababucs:
  dehogy! az ausztrálok mindent meg grilleznek, ez a nemzeti konyha náluk. szerintem még a konyhában is van náluk grillsütő. de szerintem európai ezt jobban tudja.

 2. europai mondta

  Haha…most fényezem a grillsütőt karácsonyra! Hűtöm mellé a Shiraz pezsgőt, vásárolom a fényes farkú garnélarákot, de a pizzát is szeretem (sajnos)! Nem lettem tőle soványabb!

 3. europai mondta

  Ui: Óriási borcimkéket találni mifelénk, dolgoznak az agyak és a marketingos szuperhősök. Némelyik totálisan ultra-modern.

 4. ababucs mondta

  @ europai:
  Láttam párat :) A kedvencem az, ahol az ausztrál 15,5% abv-t át kellett írnia az angol importőrnek 16%-ra. Ha ez a “kerekítési” szabályok tűréshatára miatt van, akkor ha jól számolok 17% a valós érték?

Minden vélemény számít!