Amíg mi nyaraltunk…

Szépen tovasuhant a nyár, nem mondhatni, hogy gyorsan, hisz rengeteg programban, eseményben, történésben volt részünk. Kicsit hanyagoltuk is a klaviatúrát, és inkább arra koncentráltunk, amire ilyenkor kell: családra, pihenésre és az életre.

Persze ittunk-ettünk sokfélét, ezekről szépen sorban be is számolunk most, hogy gőzerővel beindul a boros élet, jönnek a fesztiválok, szüretek – az ősz a borról szól. Nyilván közben is történtek dolgok a nagyvilágban, átpörgetve a feedeket ki is emelnék párat, melyeken megakadt a szemünk.

Ha egy nemzetközi csoport elkezd sörözni, annyi biztos, hogy a végsőkig az asztalnál a magyarok, írek és ausztrálok tartanak ki. Tán nem véletlen, hogy egy ausztrál kutatócsoport dolgozott azon a projekten, melynek végeredményeként azt állítják, hogy megtalálták a másnaposságmentes sört. Ez már döfi.

Közben, ausztrál és brit tudósok együttes munkájának eredményeként 23, eddig nem ismert molekulát mutattak ki a vörösborban. Ezeknek a kutatók szerint jótékony egészségügyi hatásuk van, és a rezveratrollal rokonok.

Kínában pedig egyre nagyobb erőkkel üldözik a borhamisítókat is, most, hogy a nagy bordeaux-i házak, nemzetközi kereskedők is jelen vannak, és a kínai tulajdonú chateauk és viszonteladók érdekével is ellentétes a hamisítás. A rendőrök most rekordfogásra tettek szert, 32 millió dollárnyit foglaltak le Lafite Rothschild, Latour, Mouton Rothschild, Beychevelle, Pichon Baron, Penfolds és számtalan más nagy márka palackjaiból.

A franciáknál különben nem lesz jó szüret, sőt, állítólag 40 éve nem volt ilyen rossz, a tavalyit leszámítva, a francia agrárminisztérium adatai szerint. A tízéves átlag 45,4 millió hektoliter lenne, most alig érik majd el a 43,5 milliót, a tárca szerint.

És, hogy a vicc rovatba is legyen valami: van, amikor már valakinek az agyára megy az eredetvédelem. Így történt ez most is, amikor a hangzatos nevű champagne-i Interprofessional Committee for Champagne Wine bizottság megtámadta az Apple-t, mert a cég egyik új okostelefonja színvariációjának neve „Champagne”. Mi lesz akkor a burgundi vörösekkel?

Ha pedig már az elején beharangoztuk a fesztiválszezont, kettőt hadd ajánljunk rögtön:

Szeptember 6-án hatodszorra nyit meg a Főzdefeszt, az első magyar kézműves sörfesztivál. Ha valaki még mindig nem kóstolt magyar kézműves sört, az őszi Főzdefesztnél jobb alkalmat nem is találhatna az ismerkedéshez. Helyszín: Józsefváros, Palotanegyed (Krúdy Gyula utca, Mikszáth Kálmán tér, Reviczky utca, Szabó Ervin tér) További infó itt.

Mivel pedig folyamatosan szemlézzük borait, nem feledkezhetünk meg a Metro Borfesztiválról sem, melynek egyik állomása Budaörsön lesz, szeptember 6-án, 12–18 óra között (METRO Vevőakadémia, 2041 Budaörs-Budapark, Keleti 3.)

A másik pedig Pécsett, ugyancsak szeptember 6-án, 10-18 óra között. Itt, az áruház előtti fesztiválplaccon több mint 20 pincészet borait lehet megkóstolni, a hozzájuk igazodó gasztronómiai kínálattal, valamint csak ezen a napon érvényes boros akciókkal is várják a borkedvelő publikumot. Erről bővebben a szerepet is vállaló Pécsi Borozóban lehet olvasni.

Hozzászólások

  1. BZoltan mondta

    Én mondjuk sikongatva tapsikolnék mint az ovisok mikuláskor, ha az Apple bármelyik termékének marketing anyagában szerepeltetné a “Somló” szót.

    Bár én nem vagyok akkor ász PR-ban mint a sampányi guruk :)

Minden vélemény számít!