Az aszú körül forog a karácsony

Mindjárt karácsony, így újra előhozakodom a kedvenc ünnepi témámmal, a tokaji aszúval. Érdemes beruházni legalább egy palackra, és mindjárt meg is mondom, milyen sokszínűen lehet felhasználni az ünnepekkor.

Természetesen – akárcsak a pezsgő – az aszú sincs évszakhoz vagy alkalomhoz kötve, igyuk, amikor csak jólesik. De azért kezünkkel a szívünkön, valljuk be, hogy inkább egy téli vasárnap estét választanánk a júliusi strandidő helyett. Az aszúnak kell a figyelem, kell a „jelen levés”. Aszút nem iszunk, nem kóstolunk kutyafuttában.

#ka

Ráadásul ez valami olyasmi, amit szeretünk megosztani. Mondjuk a karácsonyi asztalnál. Ha kicsit előre gondolkodunk az alapanyagokkal, a klasszikus libamáj és desszert párosításokon kívül még számtalan étel mellé tölthetjük. Lehet, hogy eddig eszünkbe se jutott a főételhez kínálni, pedig egy aszalt fügés, mandarinos, kakukkfüves fürj, vagy vegetáriánusok esetében egy könnyen karamellizálódó, alapból édeskés ízű narancsos, kéksajtos édesburgonya és sütőtök, ugye hogy nem rossz ötlet? Ha pedig valami teljesen eltérőre vágynánk, akkor nézzünk körül a kínai konyha fogásai között. Az egyszerre sós, csípős, és édes ízek jól harmonizálnak vele, és a pekingi kacsa is sokszor felmerül gasztro körökben, mint alternatíva. Már ha van, aki laikus szakácsként elkészíti otthon az autentikus receptet…

#KoccintsAszuval_2019_02_foto_Furmint Photo

(Fotó: Furmint Photo)

Pár alapanyag, amiben érdemes gondolkodni, ha idén az aszú kerül a középpontba: hízott kacsa- vagy libamáj, lekvárok, chutneyk, roquefort, stilton, gorgonzola, datolya, füge, aszalt és kandírozott gyümölcsök, gyömbér, serrano sonka, mazsola, mandarin, mangó, narancs, birs, sárgarépa, édesburgonya, cékla, sütőtök, dió, pekándió, karamell, és még tudnám a sort folytatni.

Az aszú egyedi aromái, és a magas cukortartalom mellé párosuló magas savtartalom miatt édes és sós ételek mellé is jól illeszthető. Ezért tud egy palack aszú akár egy egész étkezést is végigkísérni, ha ügyesen állítjuk össze a menüt.

_AM52632

Én most a Grand Tokaj 2013-as 5 puttonyos aszúját ajánlom a figyelmetekbe. 2013-ban léptek új névvel, új arculattal, és Áts Károly személyében új főborásszal a borfogyasztók elé. Ami maradt, az az állami tulajdon, és a helyi kistermelőktől való felvásárlás, más szóval a struktúra.

Viszont most minket a bor érdekel, pont a váltás évjáratából.

Ami teljes egészében felvásárolt, főleg furmint és hárslevelű aszúszemekből készült, de kisebb mennyiségben tartalmaz zétát, kabart, kövérszőlőt és sárgamuskotályt is. Az alapbora 100% Furmint. Az erjedésben lévő alapborhoz tették hozzá az aszúszemeket, és 24 órán keresztül áztatták. A préselést követően az erjesztés tartályban történt, majd 136-500 literes hordókban, 18 hónapig érlelték.

Grand_Tokaj_Tokaji_Aszu_2013

Illatában kajszibarack, és narancslekvár dominál, az ízében főleg sárgahúsú gyümölcsöket érezni, némi trópusi felhanggal. Méz, narancs, édesfűszerek, pörkölt dió, vanília, birs. Látszik, hogy komplex aromavilág jellemzi, a korty krémes, a cukor-sav arány ideálisnak mondható. Hosszú lecsengés, kerekség, és még jópár év. Ár-érték arányban is csak ajánlani tudom.

Ja, igen, és hát persze hogy más borokkal összehasonlítva drága egy palack aszú, de egyrészt ezért olyan bort kapunk, ami sehol máshol a világon így nem készül, másrészt magas sav és cukortartalma miatt sokáig eláll a hűtőben ha felbontottuk, így akár heteken át kóstolgathatjuk. Ennyi idő alatt meg minden elfogy, nemhogy egy palack aszú!

Minden vélemény számít!